Alltid fri hemleverans
08-533 307 03

Gårdssällskapets köttskola

Här kan du läsa mer om alla våra köttdetaljer och få tips på hur du kan tillaga dem.

Nötkött

Clubsteak
Clubsteak

Clubsteak är ett annat namn för ryggbiff på ben. Denna styckdetalj passar perfekt att grilla och blir ofta en riktig snackis. Kapad i perfekt tjocklek och med fettkappan kvar blir detta möra kött extra saftigt och smakrikt.

Entrecote
Entrecote

Entrecote är otroligt mört och har en väldigt djup nötsmak tack vare sitt insprängda fett. En entrecote har ca 10% fetthalt vilket gör att den lämpar sig allra bäst på grillen eller i en het stekpanna. Entrecote är kanske den mest välkända av alla nötdetaljerna och är riktigt svårslagen för de finare middagarna.

Flankstek
Flankstek

Flanksteken är ett grovfibrigt kött med fin köttsmak. Tack vare sin jämna tjocklek är den relativt enkel att få perfekt tillagad. Flanksteken kan gärna marineras under ett par dygn för att sedan grillas. Viktigt med denna bit ät att man skär upp köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna.

Flat Iron
Flat Iron

Kärt barn har många namn, denna detalj heter även top blade, fjäderbladsbog, luffarstek eller luffarbiff. Den påminner om flanksteken och flapsteak till utseendet, men har en tunnare struktur.

Den här möra detaljen är mycket smakrik och är i många länder lika eftertraktad som oxfilé. Genom biten ligger en grov sena, den kan man med fördel skära bort och sedan gärna helgrilla och skiva upp tunt.

Fransyska
Fransyska

Fransyska är en klart underskattad detalj med många användningsområden. Detaljens låga fetthalt och höga koncentration av bindväv gör att långsam tillagning som stek i ugn eller i gryta passar bäst. Med rätt tillagning så får man en underbart fin slottsstek, gryta eller varför inte strimla till wok.

Grytbitar
Grytbitar

Vad går upp mot ett en mustig gryta? Med färdigtärnade grytbitar går förberedelserna för att tillaga en härlig gryta snabbt och enkelt och sedan är det bara att låta grytan puttra.

Våra grytbitar görs av ytterlår, ett kött som har en trevlig sammansättning och är lite neutralare i smaken för att inte ta överhanden i grytan. Ytterlåret är ett relativt hårt kött och därför passar den bäst till långsam tillagning.

Hel oxfilé
Hel oxfilé

Är av de flesta ansedd som den lyxigaste nötdetaljen. Med sin milda smak, mörhet och trevliga konsistens är det en riktig favorit bland många. Filén lämpar sig till snabb tillagning, och kan såväl stekas hel som att skivas eller varför inte som en klassisk råbiff?

Högrev
Högrev

Högreven har näst efter entrecote och ryggbiff blivit en av våra populäraste detaljer, framförallt under de kallare årstiderna. Det är en fettrik bit som ger mycket smak och lämpar sig utmärkt till grytor där man vill ha lite sting.  Högrev kräver lång tillagning men ger en oslagbar smakupplevelse och får gärna kokas så långe att köttet blir till långa trådar.

Högrevsfärs
Högrevsfärs

Högrevsfärs är det ultimata när du vill ha en smakrikare färs att göra hamburgare av. Vår högrevsfärs görs på högrev och oxbringa. Den grövre malningen och högre fetthalten gör att man får luftigare och saftigare hamburgare. Den funkar även utmärkt att göra en god chili con carne på.

Innanlår
Innanlår

Är enligt oss kanske den mest användbara detaljen. Innanlåret är ett estetiskt vackert kött med lite fettansamling och utan hinnor. Den karaktäriseras av en mild nötsmak och ofta mörka ton.

Innanlåret är mest bekant tunt skivad som lövbiff, men funkar även utmärkt till att göra stek eller att skiva och steka som biffar. Köper du färdig rostbiff i charkdisken är den oftast gjord på innanlår.

Märgben
Märgben

Märgben är sågade ben med märgen kvar. Passar utmärkt att koka som en smakförstärkare i grytan, eller ge hunden som älskar dessa fina ben.

Nötfärs
Nötfärs

Vår populära nötfärs är kanske vår mest uppskattade råvara. Nötfärsen ger oändligt med matlagningsalternativ. Den kännetecknas av dess kompakthet och smakrikhet. Eftersom vi hänger köttet dunstar vätska och ger en mindre vattning färs. Vi får ofta höra att det är på vår nötfärs som man känner störst skillnad mot annat kött.

Nötstek
Nötstek

Vår nötstek görs av fransyska eller ytterlår och kommer nätad och klar. Fyll upp med din favoritkryddning och låt därefter ugnen göra resten av jobbet. En riktig klassiker inom svensk matlagning.

Oxfilé
Oxfilé

Är av de flesta ansedd som den lyxigaste nötdetaljen. Med sin milda smak, mörhet och trevliga konsistens är det en riktig favorit bland många. Filén lämpar sig till snabb tillagning, och kan såväl stekas hel som att skivas eller varför inte som en klassisk råbiff?

Picanha
Picanha

Är en av våra populäraste grilldetaljer. Den kännetecknas av ett relativt grovfibrigt kött där vi likt på ryggbiffen låter fettkappan sitta kvar. Tack vare fettkappan och de lite grövre fibrerna så blir picanhan fantastisk att grilla och bara smaka av med lite salt. Går kanon att antingen helgrilla, eller skiva tunt och grilla på spett.

Rostasfilé
Rostasfilé

Rostasfilé är ett bra substitut till oxfilé. Rostasfilén är den möraste delen av rostbiffen och karaktäriseras av sin mörhet och milda köttsmak. Passar utmärkt till att steka i skivor, eller att helstekas.

Rostbiff
Rostbiff

Rostbiff är odiskutabelt den kanske mest välkända steken i våra hushåll. Är perfekt till att göra en klassisk stek i ugn, eller att göra exempelvis fondue på. Rostbiffen har en relativt låg fetthalt, mild köttsmak och är ganska mör.

Ryggbiff
Ryggbiff

Ryggbiff är en mör detalj med djup och fin smak. En riktigt fin ryggbiff är svårslagen. Detaljen styckas ut med behållen fettkappa för bästa smakupplevelse.

Den passar sig utmärkt att grilla, steka och göra i ugn men bör helst inte tillagas för länge, då kan den förlora både i smak och konsistens.

Tomahawk
Tomahawk

Tomahawk är en entrecote med ben och formar en köttklubba. På samma sätt som entrecote är tomahawken mycket fettrik och mör vilket gör att den lämpas sig allra bäst på grillen eller i en het stekpanna. Med sitt karaktäristiska utseende blir den ofta kvällens snackis.

Fläskkött

Bogbladskotlett
Bogbladskotlett

Bogbladskotlett är skivade kotletter av bogen. Detaljen påminner mycket om den mer välkända fläskkarrén såväl till utseende som användningsområde. Detaljen har tack vare sitt fint marmorerade kött och ben en fin smak som går fint att steka, grilla eller att göra gryta på.

Fläskfärs
Fläskfärs

En finmald färs på fläsk. Är för många ett bra komplement för att blanda ut en viltfärs för att få upp fetthalten. Vi använder främst detta kött vid tillverkningen av våra populära korvsorter.

Fläskfilé
Fläskfilé

Enligt de flesta den finaste detaljen på grisen. Den kännetecknas av sin mörhet och relativt låga fetthalt. Fläskfilén är fantastisk om du vill ha ett mört kött med fina mjuka smaker. Detaljen passar utmärkt att tillagas hel i ugn eller att stekas i medaljonger.

Fläskkarré med ben
Fläskkarré med ben

Karrén är en otroligt fin detalj som kännetecknas av sin djupa smak tack vare dess höga och fina fettsammansättning. Fläskkarrén styckas ut med ben för att ge extra god smak och saftighet. Blir enkelt lika fin på grillen som i pannan.

Kamben
Kamben

Kamben är ett riktigt saftigt och med rätt tillagning mycket mört kött. Kambenen är benraden från kotlettraden och blir underbart fina om man kokar tills benen börjar släppa från köttet och därefter lägger på glaze för att avsluta på grillen eller steka i ugn.

Revbensspjäll
Revbensspjäll

Revbensspjäll av tjocka revben är en favorit på grillen. Den kännetecknas av dess höga fetthalt och köttighet. Blir som bäst när den förkokas eller tillagas i ugn ca 1-1,5 h innan den sedan marineras och läggs på grillen. Köttets fibrer släpper på så sätt från benen och blir möra och goda.

Charkprodukter

Bacon
Bacon

Vår uppskattade bacon skiljer sig från mängden. Gjord av fläsksidan som saltats (rimmats) och därefter alspånsrökts enligt gamla svenska traditioner. Tack vare denna förädling kan vår bacon med fördel ätas kall direkt från paketet. Använd gärna som smaksättare i grytor eller stek som vanligt och märk skillnaden.

Bacon tärnat
Bacon tärnat

En ny produkt som efterfrågats stort från er kunder. Perfekt till Carbonaran, såser eller varför inte blanda in i färsen till sommarens hamburgare. Görs av fläsksidan som saltas (rimmats) och därefter alspånsröks enligt gamla svenska traditioner. (bilden visar rökt sidfäsk före upptärning)

Falukorv
Falukorv

Vi tror på rena produkter. Resultatet är en kompakt korv utan onödiga tillsatser med maximal kötthalt och en riktigt bra smak. Görs på vårt KRAV-fläsk från Åsbergby gård i Knivsta.

Färsk chorizo
Färsk chorizo

Våra chilikryddade och något smalare färskkorvar som kännetecknas genom sin chilismak med lite sting i. Perfekta på såväl grillen som i pannan. Chorizon går även utmärkt att klippa upp och använda som kött till din Bolognese eller blanda ut med färs till goda biffar.

Färsk salsiccia
Färsk salsiccia

En av våra stoltheter i grilltider. Färskkorvarna är extra uppskattade för sina välbalanserade kryddningar. Salsiccian karaktäriseras med dess smak av fänkål och vitlök. Gör sig fantastisk på grillen.

Gårdssällskapets heta korvar
Gårdssällskapets heta korvar

Vårt lite matigare och kryddstarkare korvalternativ. Uppskattad för sin grövre struktur. Denna rökta variant är storleksmässigt lite mer tilltagen.

Grillkorv
Grillkorv

Våra något smalare grillkorvar är ett bra alternativ till en mildare korv som går hem i alla åldrar. Perfekt för den snabba måltiden.