Älskade Mathantverkare

Berit på Rönngården

Berit har naturen som skafferi!

På Rönngården i Jämtland bor Berit och hennes man Per, och här skapas fantastiska mathantverk! 

I det gamla brygghuset på gården har Berit all sin produktion. Med tre kokplattor, ett stort bord för paketering och en diskbänk gör här allt för hand! Det kokas och rörs om, burkar fylls och lock och etiketter sätts på plats. Sylt, marmelader, chutney, nektar och inläggningar, allt gjort av det som odlats på gården eller skogens bär och örter. Berit brinner för hantverket och vill vara delaktig i hela processen - från bär och odling till ätbart hantverk!

"Per kan ibland tycka att jag jobbar för mycket. Men det är svårt att sluta, jag tycker det är så kul!"- Berit

Innan Berit började jobba med mathantverk hade hon heltidsjobb inom vård och skola och hade svårt att hitta tiden till det hon ville göra mer av, nämligen att vara ute i skogen och pyssla hemma. Hon började gå en kurs i grönsaksodling som följdes av en kurs i småskalig livsmedelshantering, och på den vägen är det. 

Vi på Gårdssällskapet är så stolta över att få jobba med sådana som Berit - som brinner för ett genuint hantverk!

Berits rispudding

Har du risgrynsgröt över? Gör Berits rispudding som du toppar med hjortronmarmelad - perfekt mellanmål i mellandagarna!

4 portioner

Ingredienser: 
• 4 portioner överbliven risgrynsgröt
(eller 1 tub köpt)
• 1 ägg
• Lite grädde om du vill
• 1 msk socker
• Smaksättning efter önskan: russin, kardemumma, kanel...

Så gör du:
Blanda ingredienserna och häll i 1 stor eller 4 små smorda former. Ställ i ugnen på 200° i cirka 20 minuter,
tills rispuddingen blir lätt gyllene på ovansidan. Servera med Berits hjortronmarmelad.