Reverse sear för perfekt Maillardeffekt

Maillardeffekt är fackspråk för en riktigt god stekyta! Den uppnås bara med hög temperatur, som till exempel en gjutjärnspanna eller en grill med hög värme. Vill man ha detta men ändå få en större köttbit perfekt rosa? Prova då metoden reverse sear för bästa resultat! På grillen gör sig kött på ben och större bitar bäst för reverse sear. Börja med att låta köttbiten långsamt gå upp i innertemperatur, då hetsar du inte köttbiten så den svettas, utan all vätska blir kvar i köttet.

  1. Torka av ditt kött, salta och peppra ordentligt. Du kan använda sous vide, men det går även bra att använda grillen/ugnen på ca 100 grader. Stek köttet upp till 10 grad- er under önskad innertemperatur på köttskivor, 5 grader under på hela köttbitar. Lägg sedan åt sidan och låt vila.
  2. Hetta upp grillen till hög värme! Nu kan du pensla på en glaze eller smält smör om du vill - Grilla sedan 1 minut per sida.
  3. Låt köttet vila 5-10 min, häll upp en kall, skär upp köttet och njut!