1.5 h
2 port som huvudrätt, 4 som förrätt

Ingredienser

400 g innanlår, ryggbiff eller oxfilé

1-2 delikatesspotatisar (ger 15-20st potatischips)

4 msk kapris

Salt

Svartpeppar

Picklade gulbetor 

1-2 gulbetor

0,5 dl ättiksprit 12 %

0,75 dl strösocker

1,5 dl vatten

Dijonnaise

1 dl majonnäs

2 msk dijonsenap

Salt

Svartpeppar

1 tsk vatten (ev för att lätta upp)

Topping

Rostad lök

Parmesanost

Krasse

Flingsalt

Svartpeppar

 

 

 

Catarina Königs råbiff deluxe

Det här receptet passar att laga med:
Innanlår, Oxfilé, Ryggbiff

Gör så här:

1. Koka gulbetorna, skala & skär ner i mindre tärningar och lägg sedan i en 1,2,3 lag (1/2 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten) - detta kan du med fördel förbereda dagen innan eller på morgonen samma dag.
2. Fritera lövtunna potatischips genom att hyvla mindre potatisar tunt med mandolin. Fritera i olja som är ca 160 grader tills gyllene. Lägg upp på hushållspapper och salta direkt.
3. Fritera även kaprisen i oljan tills den puffar upp och blir krispig ca 2-3 min i oljan; kika på kaprisen genom att ta upp en, lägg på papper och se om den puffat upp sig som en blomma och blivit krispig - då är de klara.
4. Slå dijonnaisen genom att separera gulorna från vitan. Lägg gulorna i en skål, tillsätt hälften av dijonsenap  & vitvinsvinäger. Vispa med handmixervispen och häll droppvis i rapsoljan (jobba precis som att du gör en majonnäs - Det ÄR en majonnäs men med mer dijonsenap!). När den blivit tjock, smaka upp med resterande dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och något varv med svartpepparkvarnen. Lätta upp med någon tesked kallt vatten (majjon skall inte vara för tjock, men inte heller rinnig). Lägg dijonnaisen i en spritspåse och lägg svalt till servering. - Kan också förberedas dagar innan om du vill.
5. När tillbehören är redo så skall bara köttet malas precis innan servering:

Skär ner köttet i tärningar och lägg ner i köttkvarnen. Använd en grövre malbricka så att det inte blir för finmalet som köttfärs. Tips! Har du ingen köttkvarn så kan du skrapa köttet med en sylvass kniv, eller hacka fint till en tartar.

Servering
1. Lägg det malda köttet som ett berg på en tallrik, strö lite havssalt över.
2. Klicka på rikligt med dijonnaise här och var.
3. Strö över friterad kapris och picklad gulbeta.
4. Lägg på ett gäng potatischips, riv över parmesan, klipp smörgåskrasse över och dra något varv med svartpepparkvarnen. 
5. Servera nu denna magiska råbiff som ni aldrig glömmer!

Smaklig spis önskar Gårdssällskapet och Catarina König, som gett oss det här fantastiska receptet! 

Fler recept med Innanlår, Oxfilé, Ryggbiff

  • Oxfilé med pomme duchesse
    4–6 port
    Oxfilé
  • Pho med ryggbiff
    4 port
    Ryggbiff
  • Tacos med guacamolehummus
    4 port
    Innanlår| lövbiff
  • Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör
    4–5 port
    Oxfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA