30 min
4 port

Toast 

  • 400 g Gårdssällskapets flatrökta skinka
  • 4 skivor bröd
  • 50 g smör
  • 4 ägg
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättika
  • 2 tsk salt

Hollandaisesås

  • 225 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 schalottenlök
  • 1 kvist persilja
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 krm cayenne
  • 0.5 st citron
  • Salt och peppar

Eggs Benedict

Det här receptet passar att laga med:
Flatrökt skinka

Gör så här:

  1. Hollandaisesåse, finhacka din schalottenlök, lägg i en kastrull tillsammans med vatten, sherryvinäger och persiljan, låt reducera ner till hälften av vätskan. Smält under tiden ditt smör. Ställa dessa sedan åt sidan

  2. Koka upp en kastrull med vatten, ca 2-3 liter. När vattnet kokat upp häller du i ättikan och salt. Ställ nu av det kokande vattnet och skapa en vattenström i kastrullen med hjälp av att röra runt med exempelvis en sked, ha inte för aggressiv ström. När du får en virvel i mitten av kastrullen kläcker du i ett ägg i taget. Var försiktig när du kläcker i äggen och rör dom inte. Låt äggen sedan ligga i 4 minuter och ta upp dem med en hålslev, lägg på lite papper och låt torka.

  3. Nu ska du montera ihop din hollandaise. Då tar du vinäger och lökreduktionen och silar av ner i en annan kastrull, kläck i äggulorna och ställ tillbaka på plattan på låg värme eller i vattenbad, vispa tills smeten bildar en vaniljsåsliknande konsistens, ställ då den på en kall trasa vid sidan av spisen. Nu häller du i ditt smör i en långsam stråle och vispar samtidigt, försiktigt. Undvik det vita i botten av smöret, det är ofta väldigt salt och gör att såsen blir rinnig. Smaka upp såsen med salt, peppar och citron.

  4. Stek nu ditt bröd i en stekpanna tillsammans med smöret, låt brödet gå på medelhög värme med smöret så det långsamt går klart, detta skapar en knäckig och god yta på brödet.

  5. Montera nu ihop rätten med bröd i botten, varmrökta skinkan, ägget och sen toppa med hollandaise, ett drag med pepparkvarnen och lite persilja.



    Tips:

    - Kläck först äggen i ett glas så är det enklare att hälla ner dem i vattnet.

    - Det går bra att pochera äggen i plastfolie för att vara säker att dom håller ihop, lägg plastfolie i en liten skål, kläck i ägget och bind ihop. Tänk då på att det tar lite längre tid att pochera, kanske 5-6 minuter.

    - Vill du så lägg på en blandsallad på tallriken så har du en trevlig middag.

Fler recept med Flatrökt skinka

  • Pizzabullar
    4 port
    Flatrökt skinka| bacon
  • Clubsandwich
    ca 4 port
    Flatrökt skinka| Bacon| Kycklingfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA