1,5 tim
Ca 3 port

Lammracks

  • 600 g lammracks
  • 800 g kotletter (med ben)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk oregano nypa chiliflake

Tomatglaze

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk riven färsk ingefära
  • 1 dl ketchup (gärna jalapenoketchup)
  • En nypa chiliflakes
  • 1 msk honung 
  • 0,5 dl soja 
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk sesamfrö 

Morotstzatziki

  • 3 morötter
  • 5 dl grekisk yoghurt
  • 3 vitlöksklyftor

Hasselbackspotatis

  • 12–18 potatisar
  • Smör
  • 2 msk ströbröd

 

Lammracks med tomatglaze hasselbackspotatis och morotstzatziki

Det här receptet passar att laga med:
Lammracks

Gör så här:

Glaze

  1. Blanda ketchup med pressad vitlök, chiliflakes, riven ingefära, honung, sesamolja och soja i en kastrull och låt koka upp.
  2. Krydda med salt och svartpeppar..
  3. Tillsätt sesamfröna och ställ åt sidan.

Morotstzatziki

  1. Skala och riv morötterna grovt.
  2. Blanda yoghurt med pressad vitlök och morötter.
  3. Krydda med salt och svartpeppar.

Lammracks

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Gnid in köttet med pressad vitlök och oregano (hälften ska användas till kotletterna).
  3. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom i en stekpanna så den får fin färg.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form.
  6. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen.
  7. Pensla med glazen och sätt in i ugnen tills en innertemperatur på 58 grader.
  8. Pensla en gång till under tiden (spara en del till kotletterna).
  9. Ta ut ur ugnen och slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter.
  10. Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.
  11. Gnid in pressad vitlök och oregano på kotletterna.
  12. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek kotletterna ett par minuter per sida och pensla på med glazen.

Hasselbackspotatis

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skiva potatisen i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten.
  3. Ta hjälp av två skärbrädor du lägger på varandra alternativt lägg potatisen i en träslev och skiva).
  4. Lägg potatisarna med skivorna uppåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla på smält smör alternativt ringla över smör på flaska.
  5. Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen ca 20 minuter.
  6. Ta ut potatisen och ha på mer smör och toppa med ströbröd.
  7. Sätt in i ugnen ca 20 minuter till då potatisen får fin färg. Skär upp racksen och servera med kotletterna, potatisen och tzatzikin.

Fler recept med Lammracks

  • Lammracks med tryffelpotatismos och rödvinssky
    ca 2-4 port
    Lammracks

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA