ca 3 h
ca 4 port

Du behöver

  • 1,3 kg lammstek utan ben 
  • salt
  • 5 st vitlöksklyftor 
  • 2 msk fänkålsfrön 
  • 4 kvistar rosmarin 
  • Citronzest från en halv citron 
  • 50 g smör 
  • Ruccola 
  • Olivolja 
  • Flingsalt

Potatisgratäng

  • 1/2 fänkål 
  • 500 g potatis
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 2,5 dl mjölk 
  • 2,5 dl grädde 
  • 300 g chèvre 
  • salt och peppar

Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök

Det här receptet passar att laga med:
Lammstek

Gör så här:

  1. Börja med att putsa köttet och ta bort eventuella hinnor. Kom ihåg att alltid låta köttet ligga framme en stund innan du ska påbörja matlagningen så det är rumstempererat när du tillagar det. 
  2. Torka sedan av köttet med lite hushållspapper och salta det runt om. 
  3. Sätt ugnen på 100 grader. 
  4. Hacka vitlök, fänkålsfrön, rosmarin och citronzest. Smält smöret och blanda det med kryddorna. Pensla köttet med hälften av kryddorna. Bind sedan ihop köttbiten och pensla på resten av kryddorna. Lägg köttet i en ugnsform och ställ mitt i ugnen med termometer. Innertemperaturen ska bli runt 65 grader. 
  5. När köttet är klart ta ut det och låt det vila en stund i folie. Spara saften som blir kvar i formen till servering. 
  6. Höj värmen i ugnen till 200 grader. 
  7. Skiva potatis och fänkål. Hacka vitlök. Koka upp mjölk, grädde, salt och peppar i en kastrull och lägg sedan i potatis, fänkål och vitlök och låt sjuda i cirka 15- 20 minuter. Häll över potatisblandningen i en stor ugnsform eller flera små formar. Skär chèvre i skivor och lägg på potatisen. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått lite färg. 
  8. Servera lammsteken och stekskyn med potatisgratängen och lite ruccola med olivolja och flingsalt.

Fler recept med Lammstek

  • Lammstek med färskpotatissallad och honung och myntayoghurt
    Ca 12 port
    Lammstek

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA