2 tim
Ca 2-4 port

Nötstek

  • 1 kg nötstek (nätad)
  • Ett par nypor chiliflakes
  • 1-2 msk torkade örter

Pumparisotto

  • Ca 600 g pumpa
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 dl risottoris
  • 2,5 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl parmesan
  • 50 g smör

Sås

  • 2 dl vatten

  • 2 dl creme fraiche
  • Steksky
  • 1 msk balsamvinäger

Örtig notstek med pumparisotto

Det här receptet passar att laga med:
Nötstek

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 125 grader
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runtom medan du kryddar med salt, svartpeppar, chiliflakes och örter.
  3. Ha i 2 dl vatten i stekpannan och låt stå, det ska sedan bli en sås.
  4. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och sätt i en termometer i mitten av köttet. Sätt in i ugnen och låt stå till en innertemperatur på 58 grader (ca 1,5 timme).
  5. Under tiden köttet är i ugnen kan du göra risotton. Skär bort skalet och ta bort kärnorna och skär pumpan i tärningar (ca 1x1 cm). Mortla rosmarinen. Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök.
  6. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i riset och rosmarinen och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter.
  7. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då.
  8. Efter 5 minuter kan du lägga i pumpatärningarna. När riset är klart (tar ca 20 min) och har en liten kärna kan du ha i parmesanost, smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter innan du skär upp det. Ta fram stekpannan med steksky och hetta upp det tillsammans med créme fraiche och balsamvinäger. Låt koka upp och red eventuellt med maizena.
  10. Skär sedan upp köttet i tunna skivor och servera med risotton och såsen.

Fler recept med Nötstek

  • Högrevsgryta med svamp
    ca 8-10 port
    Högrevsfärs
  • Gulasch med gremolata
    ca 6-8 port
    Grytbitar
  • Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök
    ca 4 port
    Lammstek
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé| Rostasfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA