Äntligen lammsäsong! 

Gör det bästa av höstens höjdpunkt

Plogsbo_header_tiny

På gröna ängssluttningar, i täta skogsdungar och i frodiga gläntor betar våra lamm färskt gräs och örter – precis den föda som är naturlig för dem. De föds på tidiga våren och släpps ut på grönbete när sommaren faller på. På Gårdssällskapet säljer vi bara höstlamm eftersom lammen då fått gå ute under nästan hela sina liv. Att de diat och sedan äter främst gräs och örter märks också direkt på smaken på köttet, och känns bra i magen! 

Vi säljer KRAV-märkta lamm från små gårdar i Mälardalen och Mellansverige. En av dem är Plogsbo Gård i södra Dalarna. 

"För oss är lammen en del av landskapsvården, djuren här fyller ett syfte"- Ulla-Britt och Kenneth Aura, som driver Plogsbo Gård

KRAV-märkt lamm, från Sverige, betyder alltid kött från djur som fått gå ute så stor del av året som väder och årstid tillåter. Dessutom stöttar du som köper vårt lamm bönder som inte använder antibiotika som rutin, GMO eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. För att läsa mer om hur våra KRAV-märkta lamm har det, klicka här

Hur får jag hem lamm från Gårdssällskapet?

Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter direkt till din dörr året runt. Du väljer innehållet i lådan och när du vill ha den levererad - så löser vi resten.

- När du är stamkund hos Gårdssällskapet får du uppdateringar via mejl när lamm finns tillgängligt som val i eller tillval till Stamkundslådan!

- Du behöver först beställa en Stamkundslåda med leverans mellan 6 september och tidiga november. När du beställer kommer inte lammdetaljerna dyka upp. 

- Du behöver alltså först välja din Stamkundslåda utan lamm, vilket innehåll som helst, det här kommer du ändra veckan innan leverans. 

- När du sedan är stamkund kommer du få mejl när lammdetaljer finns tillgängliga (se "Du som redan är stamkund" här nedan).

- Vi släpper bitarna veckan innan det är dags för leverans och om de finns kvar kan du göra dina val så sent som söndagen innan önskad eller planerad leverans. Lammköttet kommer troligtvis sälja slut långt innan deadline, så det är först till kvarn som gäller.

- När det är dags att ändra dina val behöver du gå till "Mitt Konto- Min Stamkundslåda" och "Innehåll". Välj din detalj genom att byta ut något du redan valt i lådan - eller för att välja något som tillval genom att "gå vidare till tillval".

Lammdetaljer_trio_tiny

Du som redan är stamkund

Lammsäsongen är för många årets höjdpunkt och vi vet att efterfrågan kommer vara hög.


- Varje vecka kommer ett begränsat antal lammracks, lammkotletter, lammentrecote, lammstek, lammbog, lammlägg och lammfärs finnas.

- Vi levererar lamm varje vecka mellan 6 september och tidiga november. Logga in idag för att ändra ditt leveransdatum!

- Vi släpper de olika bitarna veckan innan planerad leverans.

- Du får mejl när bitarna finns tillgängliga och om de finns som val i de olika kategorierna eller som tillval. Passa även på att se efter när det är dags att ändra dina val i lådan!

- Du behöver alltså ha en Stamkundslåda på beställning under den här perioden för att få mejl veckan innan om tillgängliga detaljer, eller för att se detaljerna när du loggar in för att ändra dina val. 

lammstek_tiny

Laga lamm 

Med rätt tillagning blir lamm fantastiskt mört och saftigt. En typisk smakkompis till lamm är rosmarin med vitlök och en annan får- eller getost som till exempel chevré. Men, det finns så många goda smaker som fungerar bra med lamm! Från honung och soja till kryddnejlika, kardemumma och mynta för smak av mellanöstern. I vår Köttguide hittar du ett perfekt recept för just din bit, från klassiker till spännande nyheter. Smaklig måltid! 


Lamm i kyl och frys

Vi levererar alltid färskt kött, så stoppa det i kylen så fort du tagit emot din köttlåda. Färs av alla slag är mer känsligt, så även lammfärs. Lamm blir inte mer mört av att förvaras i kylen i sin vacuumförpackning, som till exempel nötkött blir, så om du vet att du inte kommer hinna äta lammet innan sitt utgångsdatum så kan du frysa det med en gång. Antingen i sin förpackning eller så packar du om det i passande påsar och pressar ut all luft innan du försluter den. Glöm inte etiketten – du vet att det är värt det! 

Man brukar säga att ju fetare kött desto kortare tid håller det, även i frysen. Vi rekommenderar att om du köper och fryser lamm från oss på hösten, försök att äta upp det senast kommande påsk (om du kan hålla dig så länge!). Köttet håller dock längre än så, upp till ett år, så länge det hålls djupfryst i -18°C. 

När du ska tina lammköttet, lägg den tätt förslutna påsen i kallt vatten eller låt det tina (inslaget) på en tallrik i kylen.  

De olika detaljerna

lamm-hel-namn-tiny

Lammkotletter, entrecote och lammracks är tillsammans med färsen lite mer snabbtillagade medan lägget, steken och lammbogen behöver lite längre tid för att komma till sin rätt. Alla bitar har sin plats och mer om hur vi styckar – och om detaljerna – kan du läsa här.  

Får får inte får...

I Sverige klassificeras lammkött som när djuren är ungefär mellan 6 månader och 1 år gamla vid slakt. Det finns en ihärdig uppfattning om att lammkött smakar kofta. Förr slaktades lammen när de var betydligt äldre – när de hade blivit får – och man avlade raser som även gav mer ull, vilket påverkade köttets smak. Idag kommer lammkött oftast från raser som är avlade just för köttet, och godare kött får man leta efter.  

hage_tiny
fin_eng

Köp och laga Gårdssällskapets lamm 

stamkundsladan-min

En fantastisk flexibel låda

Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter direkt till din dörr året runt. Du väljer innehållet i lådan och när du vill ha den levererad – så löser vi resten. När du är stamkund hos Gårdssällskapet får du uppdateringar via mejl när lamm finns tillgängligt som val i eller tillval till Stamkundslådan!

lammstek_tiny

Laga lamm

Låt lammet komma till sin rätt!

Med rätt omsorgsfull tillagning blir lamm fantastiskt mört och saftigt, både till vardags och till fest. I vår Köttguide hittar du ett perfekt recept för just din bit, från klassiker till spännande nyheter. Smaklig måltid!