ca 45-60 min
ca 8-10 port

Högresvgryta

  • ca 1 kg benfri högrev
  • 300 g rotselleri
  • 250 g smålökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 0,5 dl kalvfond
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 200 g kantareller
  • 1-2 dl lingon
  • persilja

Rotmos

  • 700 g kålrot
  • 400 g morötter
  • 1 kg potatisar
  • 1,5-2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 50 g smör

Högrevsgryta med svamp

Det här receptet passar att laga med:
Högrevsfärs

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm stora. Skala smålökarna. Skala och tärna rotsellerin. Skala och hacka vitlöken.
  2. Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet i någon minut och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, vitlök, rotselleri, timjan och tomatpuré och låt fräsa 2 minuter till. Tillsätt sedan vatten, vin, lagerblad och kalvfond. Lägg på locket och låt småkoka i 1,5-2 timmar. 
  3. Under tiden grytan kokar kan du göra rotmoset. Skala kålrot, morot och potatis och skär i bitar. Lägg kålrot,morötter och buljongtärningar i en kastrull och ha i så mycket vatten att det täcker med marginal. Låt koka upp och koka ca 15 minuter innan du har i potatisen. Häll av spadet (spara lite) och mosa sedan rotsakerna med tex en ballongvisp. Krydda med lite salt, svartpeppar, cayennepeppar och rör i smöret.
  4. Rensa och skär svampen i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kantarellerna.
  5. När grytan kokat 1,5-2 timmar, häll grädde i grytan och låt koka uop och blanda sedan ner kantarellerna. Strö över lingon och hackad persilja över grytan innan servering.

Fler recept med Högrevsfärs

  • Burgare med jalapeñomajo
    Ca 6-8 port
    Högrevsfärs|Nötfärs
  • Burgare med örtaioli
    ca 7-8 port
    Högrevsfärs| tärnat bacon
  • Burgare med chipotlemajo
    ca 6-8 port
    Högrevsfärs|Nötfärs
  • Chiligryta med bönsalsa, picklad rödlök och guacamole
    ca 6 port
    Högrevsfärs| innanlår| bacon

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA