
Högrevsgryta med svamp
ca 45-60 min
ca 8-10 port
Högresvgryta
- ca 1 kg benfri högrev
- 300 g rotselleri
- 250 g smålökar
- 3 vitlöksklyftor
- 0,5 dl tomatpuré
- 2 tsk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 0,5 dl kalvfond
- 3 dl rödvin
- 3 dl vatten
- 3 dl grädde
- 200 g kantareller
- 1-2 dl lingon
- persilja
Rotmos
- 700 g kålrot
- 400 g morötter
- 1 kg potatisar
- 1,5-2 l vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 50 g smör
Gör så här
- Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm stora. Skala smålökarna. Skala och tärna rotsellerin. Skala och hacka vitlöken.
- Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet i någon minut och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan lök, vitlök, rotselleri, timjan och tomatpuré och låt fräsa 2 minuter till. Tillsätt sedan vatten, vin, lagerblad och kalvfond. Lägg på locket och låt småkoka i 1,5-2 timmar.
- Under tiden grytan kokar kan du göra rotmoset. Skala kålrot, morot och potatis och skär i bitar. Lägg kålrot,morötter och buljongtärningar i en kastrull och ha i så mycket vatten att det täcker med marginal. Låt koka upp och koka ca 15 minuter innan du har i potatisen. Häll av spadet (spara lite) och mosa sedan rotsakerna med tex en ballongvisp. Krydda med lite salt, svartpeppar, cayennepeppar och rör i smöret.
- Rensa och skär svampen i bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs kantarellerna.
- När grytan kokat 1,5-2 timmar, häll grädde i grytan och låt koka uop och blanda sedan ner kantarellerna. Strö över lingon och hackad persilja över grytan innan servering.