
Vanliga frågor
Handla av oss
Har ni någon fysisk affär?
Vi har ingen fysisk affär. Du hittar hela vårt sortiment på vår hemsida.
Levererar ni där jag bor?
Det kan du enkelt kolla - överst här på sidan finns en ruta med texten "Postnummer". Skriv in ditt postnummer där och se om vi levererar till ditt område. Om vi inte levererar dit du bor får du gärna kontakta oss på kontakt@gardssallskapet.se så kan vi kika på om det kommer bli möjligt längre fram. Glöm inte att ange ditt postnummer när du mejlar oss.
Erbjuder ni presentkort?
Vi har i nuläget inte några presentkort, men vi tycker att det är kul att du vill ge bort en av våra lådor i present! Du kan alltid beställa en låda på ditt eget konto eller skapa ett konto i ditt namn, skriva in uppgifter om personen som ska få presenten och betala köpet med kort.
OBS! Om du väljer faktura kommer adressen du fyllt i ändras till din folkbokförda adress och vi kommer att leverera lådan dit i stället.
Stamkundslådans upplägg
Vad innebär det att vara stamkund?
Som stamkund hos oss på Gårdssällskapet abonnerar du på vår Stamkundslåda. Stamkundslådan ger dig frihet och valmöjligheter. Du anpassar innehållet i lådan efter din smak genom att välja dina favoriter bland ekologisk kyckling, naturbeteskött från nöt och fläsk, charkprodukter och mathantverk. Innehållet kan du ändra inför varje leverans.
Stamkundslådan har varken bindningstid eller uppsägningstid. Du kan avsluta din prenumeration genom att logga in på ditt konto och ändra status på lådan från "aktiv" till "pausad". Du kan även flytta din leverans som det behagar dig.
En extra fördel med just Stamkundslådan är att ett rullande abonnemang är till stor hjälp för ekogårdarnas planering och långsiktiga verksamhet.
Kan jag byta mellan olika kategorier?
Det går inte att byta mellan olika kategorier. Stamkundslådan fungerar så här:
Du gör 8 val i 4 olika kategorier. 1st val i kategori A, 2st val i kategori B, 1st val i kategori C och 4st val i kategori D. Du kan enkelt byta bitar i samma kategori. Nöt, kyckling och fläsk kan du alltid välja i Stamkundslådan och ibland finns även bitar på tillfälligt besök, till exempel vilt och lamm.
Om du önskar att få mer av någon bit kan du kika bland tillvalen som du ser längre ner på samma sida som du göra dina val i kategorierna. Du kan även höra av dig till oss, så kan vi se se över möjligheten att fixa det för hand.
Går det att byta mellan olika lådor?
Det går inte att byta låda rakt av. Men du kan skjuta upp nästkommande leverans av din Stamkundslåda och sedan lägga en beställning på önskad låda till det datum som passar dig.
Är det fraktavgift på Stamkundslådan?
Leveranser av Stamkundslådan från och med 13e juni kostar 39kr per leverans och vi levererar hem till din dörr. Köper du en annan låda och/eller tillval är det samma kostnad för hemleveransen.
Angående prisjustering Stamkundslådan
Varför höjer Gårdssällskapet priset på Stamkundslåda?
Den rådande situationen i världen påverkar oss alla. För oss på Gårdssällskapet och våra svenska ekogårdar har den kraftiga prisökningen på drivmedel, el och jordbruksprodukter en direkt påverkan på kostnaden för det dagliga arbetet.
Vi kommer därför att höja priset på vår Stamkundslåda med 100 kronor. Det nya priset blir 1695 kr. Priset börjar gälla för alla kunder och leveranser fr.o.m måndag 3 oktober 2022.
100-lappen ger oss möjlighet att höja ersättningen till våra kämpande ekobönder och fortsätta att leverera gott kött direkt från gården hem till dig, på ett schysst sätt.
Vad har blivit dyrare på svenska ekogårdarna?
Först har vi den kraftiga prishöjningen på drivmedel och el. Det har en direkt påverkan på kostnaden för arbetet på gården eftersom traktorer, andra fordon och maskiner måste användas dagligen.
Sedan har vi förra sommarens värme och torka i Sverige som gjort att priset på viktiga jordbruksprodukter, som foder, stigit till mycket höga nivåer.
Därtill kommer en råvarubrist på världsmarknaden som leder till ökade priser på bland annat jordbruksprodukter och förbrukningsmaterial. Här är en anledning kriget i Ukraina. Både Ryssland och Ukraina är stora exportörer av jordbruksprodukter och den importen är i dagsläget stängd. Det innebär att priset för dessa varor drivs upp när många bönder runtom i världen behöver samma mängd som tidigare, men utbudet är mindre.
Allt detta leder till att böndernas kostnader ökar, samtidigt som kostnader i hela produktionskedjan ökar. Det ger dyrare djur, dyrare slakt, dyrare produktion, dyrare transporter. Enligt Jordbruksverket hade det genomsnittliga priset på nötkött ökat med ca 5% redan i början av 2022, jämfört med samma tid 2021.
Vart går 100-lappen?
- Ökad kostnad för inköp av kött.
- Ökad kostnad för drivmedel till de bilar som kör ut köttlådor till dig.
- Ökad elkostnad för kylning av kött.
- Ökade kostnader i vårt slakteri och packning - el, förbrukningsvaror som plast och kartong.
Tillsammans stöttar vi våra bönder
En viktig bakgrund till ovan nämnda problem är att Sverige idag i mycket hög grad förlitar sig på import av jordbruksprodukter. Det gör att våra svenska ekobönder blir väldigt sårbara när världen och världsmarknaden gungar, som i samband med Covid-pandemin eller dagens krig i Ukraina.
Det gäller alltifrån foder till utsäde. Med en ökad grad av självförsörjning skulle våra svenska gårdar stå bättre rustade. Det ligger delvis, men långt ifrån enbart, på den enskilda gården. Med en jordbrukspolitik som siktar på ökad självförsörjning skulle de svenska bönderna tryggas mer.
Att köpa ekologiskt kött från svenska gårdar är ett steg för att stötta vårt viktiga svenska jordbruk. Stötta idag, det vi vill ha kvar imorgon.
Om köttet
Är köttet färskt eller fryst?
Allt kött levereras färskt och vakuumförpackat.
Hur lång hållbarhet har köttet?
Hållbarheten kan variera beroende på när du får din leverans. I kylen har styckdetaljerna en hållbarhet på 1–3 veckor, oftast 2–3 veckor. Färs och kyckling – som är känsligare – har en hållbarhet på 3–10 dagar. Vi rekommenderar att frysa in alla bitar utom nötbitarna om du inte planerar att tillaga dem inom närmsta tiden. Anledningen till att du bör låta nötköttet ligga kvar i kylen är att det då fortsätter möras. När utgångsdatum infaller kan du frysa det.
Betalning
Vilka betalmetoder erbjuder ni?
Du kan betala med kort via Stripe eller med faktura genom Billogram. Du kan även välja att betala fakturan med Swish.
Du som har handlat hos oss tidigare, observera att vi sedan början av 2022 har nytt Bankgironummer: 5790-9137.
Stamkundslådan: Om du valt kortbetalning dras pengarna från ditt konto samma dag som du får din låda levererad. Se till att du har täckning på kortet den dag din låda levereras. Om du valt faktura skickas den till din mejl samma dag som du får din låda levererad och du har 14-dagars betaltid från och med dagen du mottog lådan.
Övriga lådor: Kortbetalningen sker i samband med när du beställer en låda på hemsidan, beloppet dras när du genomför köpet. Om du valt faktura skickas den till din mejl samma dag som du får din låda levererad och du har 14-dagars betaltid från och med dagen du mottog lådan.
Dubbelkolla din skräpkorg i din mejl om du saknar din faktura. Om den inte ligger där kan du kontakta oss så hjälper vi dig.
Jag har registrerat kort men fick ändå en faktura för senaste leverans.
Om du har registrerat ett kort och fått en faktura kan detta bero på flera faktorer. Ditt kort kan ha utlöpt och behöver uppdateras. Detta gör du inne på mina sidor under “Min Stamkundslåda” > “Leveransinställningar” > scrolla längst ned till betalmetod och välj önskat betalsätt samt “Byt betalmetod”.
Sista dag att uppdatera betalmetod är söndag veckan innan leverans ska ske. Om du ska få din låda levererad den här veckan kommer du först dagen efter du mottagit din leverans kunna uppdatera betalmetod för nästkommande leverans.
Leverans
Vid vilken tid levererar ni min låda?
Vi levererar klockan 17–22 måndag–torsdag, med undantag för tisdagar då vi börjar leverera 14, och 11–17 på fredagar. Anledningen till att vi levererar på kvällen är att det är större chans att du är hemma. Om du inte är hemma vid aviserad tid ställer vi lådan utanför din dörr. Vi kommer alltid att ställa din låda utanför din dörr i trappuppgången om du bor i en lägenhet, aldrig utanför din port.
Hur går era leveranser till?
Våra chaufförer levererar din låda med våra egna kylbilar som ser till att innehållet alltid håller sig under 8 grader. Till vissa orter levererar Gordon Delivery & Best Transport åt oss. När Best levererar är köttet packat i en frigolitlåda som är fylld med kylklampar.
Har ni något upphämtningsställe? Kan jag hämta lådan hos er?
Nej, vi har inga upphämtningsställen och du kan inte hämta din låda hos oss. Alla leveranser sker till den adress du angivit.
Kostar era leveranser något?
Fraktkostnaden är 39 kr per leverans och vi levererar hem till din dörr.
Hur snabbt kan jag få hem köttet efter min beställning?
Du kan beställa en köttlåda fram till och med klockan 23.59 på söndagar och få den levererad nästkommande vecka. I vissa områden kan du beställa en köttlåda måndag – onsdag och få den levererad torsdag eller fredag samma vecka.
Vi visar alltid det första möjliga leveransdatumet när du ska välja leveransdag. De leveransdatum du kan välja mellan syns när du angett ditt postnummer, vilket du måste göra innan du kan lägga din önskade köttlåda i varukorgen.
Hantering och tillagning
Kan man använda er vakuumförpackning till sous vide?
Ja, det kan man. Men vi rekommenderar – om du har möjlighet – att packa köttet i en förpackning som är framtagen för att användas med din sous vide.
Går det bra att frysa köttet?
Eftersom köttet är färskt kan du frysa det om du vill. För att nötbitarna ska fortsätta möras rekommenderar vi dig att förvara dem i kylen fram till bäst före-datumet och frysa dem då.
Reklamation
Jag vill reklamera en vara och/eller ge feedback, hur gör jag?
Vi uppskattar dina synpunkter eftersom de ger oss möjlighet att åtgärda eventuella problem och att arbeta förebyggande. Om du vill göra en reklamation av, eller ge feedback om, en produkt eller tjänst vill vi gärna att du kontaktar vår kundtjänst. Du kan ringa på 0775 33 30 77, mejla på kontakt@gardssallskapet.se eller chatta genom att trycka på ikonen i det nedre vänstra hörnet på den här sidan.
Djur, gårdar och ursprung
Kan jag hälsa på era gårdar?
Vi jobbar i nära kontakt med bönder vi litar på. De flesta av dessa bönder driver gårdar med jordbruk i full skala och är därför inte öppna för allmänheten. Vi vill att du ska veta varifrån ditt kött kommer (se nästa fråga). Därför delar vi nyheter från våra gårdar både via mejl <anmäl dig till vårt nyhetsbrev> och våra sociala kanaler. Följ oss på Facebook och Instagram, där heter vi Gårdssällskapet respektive @gardssallskapet.
Varifrån kommer köttet?
Våra grisar bor i dag på Åsbergby gård, Tjulsta gård och Mälby gård. Kycklingarna på Hagby gård och lammen bland annat på Plogsbo gård. Vi har ett gäng KRAV-märkta nötgårdar som samtliga ligger i Upplandsområdet. Anledningen till att de flesta av våra gårdar ligger i just Upplandsområdet är att majoriteten av våra kunder bor i Stockholm med omnejd.
Vad äter djuren?
Våra bönder har alla sitt eget sätt att se till att djuren mår bra och växer som de ska. Alla följer det omfattande regelverk som är ett måste för att få kalla sig ekologisk eller KRAV-certifierad.
Djuren måste äta ekologiskt foder för att kunna certifieras som ekologiska. Därför äter de till stor del färskt gräs och örter utomhus på sommarhalvåret, och närodlat hö och ensilage (ofta från den egna gården) på vintern. Det här kallas grovfoder och utgör majoriteten av vad alla våra djur äter.
Grisar och kycklingar får i sig en hel del av det som de naturligt vill ha under sommarhalvåret, nämligen insekter och annat gotter som de bökar eller pickar fram i jorden. Korna betar inte bara gräs eller örter utan gärna även trädskott och buskar. Nästa gång du besöker en äldre hage kan du spana efter en “krans” på träden dit djuren nått, under vilken inga nya löv och grenar växt!
Under vinterhalvåret behöver djuren periodvis tillskott i sin diet, dels för protein och dels för att de ska växa till sig – detta kallas för kraftfoder. Oftast består menyn då av närodlat spannmål och baljväxter. Ibland får djuren även tillskott i form av soja, som både är ekologiskt odlad – oftast i Europa – och fri från GMO.