Möt våra bönder - vi tror du kommer gilla dem

Kenny_och_korna_1918px_tiny

Gårdssällskapet finns tack vare våra fantastiska, KRAV-märkta eller ekologiska bönder. Liksom vi värnar de alla om ett hållbart jordbruk där djuromsorg och vår omvärld står i centrum. De är riktiga eldsjälar, och tur är det eftersom ekologiskt jordbruk är en livsstil! Alla har de mycket gemensamt, samtidigt som varje gård är som en helt egen värld. Följ med och säg hej! 

A_sbergby_portra_tt_1000px_tiny

Olle på Åsbergby gård

Fläsk

Knivsta, Uppland


Med sin ståtliga mangårdsbyggnad, grisar på fält och förnöjsamma kor i hagar – som hushållit betande djur i hundratals år – är det lätt att uppleva Åsbergby Gårds jordbruk som gammaldags och idylliskt. Men ekologiskt jordbruk är ett modernt levnadssätt full med utmaningar - det gäller att vara både problemlösare och en skicklig mångsysslare. Det märker dock inte Olles glada grisar av.

Så lever en Gårdssällskapet-gris.

Mer om Åsbergby gård

Oskar på Tjulsta gård 

Fläsk

Enköping, Uppland


Här hos Oskar är grisarna en del av ett kretslopp: de förbereder fälten inför nästa odlingssäsong. Oskar, som är uppväxt på gården, lockades till en början av traktorerna. Men intresset för hållbart jordbruk med djur och odling i växtföljd har sedan dess tagit överhand. Därför är gården numera präglad av nytänk vad gäller djuromsorg och odling.

Så lever en Gårdssällskapet-gris.

ljusare_Tjulsta_portra_tt_1000px_tiny

Mer om Tjulsta gård

Malby_portratt_1000px_tiny

Mats på Mälby gård

Fläsk

Enköping, Uppland


Mitt emellan Sala och Enköping hittar vi Mats, som är fjärde generationen Lundqvist på Mälby gård. Efter att ha besökt en ekologisk grisgård visste han hur hans grisar skulle få ha det när han tagit över gården. Han lät bygga ett stort, ljust grisstall med högt i tak, där grisarna bor på vintern. Precis som hos alla våra bönder så får grisarna gå ut även på vintern - om de så önskar.

Så lever en Gårdssällskapet-gris.Mer om Mälby gård

Jenny på Hagby gård

Kyckling

Västerås, Västmanland


På den mångfaldigt prisbelönta gården Hagby Gård utanför Västerås hittar vi Jenny och Sven-Åke Lundgren omgivna av mjukt kuttrande, frigående kycklingar. När vi beundrar deras storlek säger Jenny glatt: “de här kycklingarna är långt ifrån fullvuxna!”. De lever mer än dubbelt så länge som de flesta kycklingar i dagligvaruhandeln. Levnadslängden och möjligheten att äta gräs och örter märks på köttkvaliteten. 

Så lever Gårdssällskapets kycklingar. 

Jenny_portra_tt_1000px_tiny

Mer om Hagby gård

Var ligger gårdarna?

Varagardar_tempkarta_tiny


Alexander och Emeli på Björnäs gård

Nötkött

Östhammar, Uppland


Utanför Östhammar hittar vi paret Westerlund som drivit gården sedan 2005. Här finns utöver utmärkt bete för kor även ovanliga och utrotningshotade arter – ett bevis på att den biologiska mångfalden gynnas av betande djur. Emeli är som en sagoprinsessa: alla djur vill ta del av hennes värme och den brokiga skaran djur avslöjar Alexander och Emelis intresse för avel.

Så lever en Gårdssällskapet-ko.

Bjo_rna_s_portra_tt_1000px_tiny

Mer om Björnäs gård

grellsbo_portra_tt_1000px_tiny

Bo och Mats på Grellsbo Hereford

Bälinge, Uppland

I djupaste Uppland, bland kulturhagar som varit jordbruk i tusentals år, hittar vi bröderna Bo och Mats Larsson, femte generationen på Grellsbo gård. Efter några år på vift kallade hemgården hem dem. Här lever ett 90-tal Herefordkor ett gemytligt, naturskönt liv. De har tillgång till hela tolv betesplatser och rymliga, mysiga lador när vädret inte tillåter utomhusbete längre. 

Så lever en Gårdssällskapet-ko.

Mer om Grellsbo gård

Kikki och Robban på Grahns lantbruk

Nötkött

Bälinge, Uppland

Grahns lantbruk är damernas tillhåll. Kikki och hennes mjölkkor känner varandra utan och innan; hon talar om dem som sina barn och har en nära relation till var och en av dem. De har fri tillgång till gräs under sommarmånaderna och ett par hagar bort kan man skymta en strosande flock ungdjur och pensionerade mjölkkor – de utgör lantbrukets köttproduktion.

Så lever en Gårdssällskapet-ko.

Grahns_portra_tt_1000px_tiny

Mer om Grahns lantbruk

Fornby_portra_tt_1000px_tiny

Kajsa på Fornby gård

Nötkött

Hornby, Dalarna

Fornby gård ligger i Hornby i södra Dalarna. På denna mjölkgård arbetar Kajsa och Karl-Johan i vad man kan kalla ett bondesamhälle, nära sammanlänkade med sina grannar. Kajsas dagar är fyllda av omvårdnad – kalvarna lever i trygga flockar till det är dags att gå med de äldre djuren. De kor som inte längre går att mjölka slaktas och blir därför gårdens köttproduktion. 

Så lever en Gårdssällskapet-ko.

Mer om Fornby gård

Anders och Jenny i Västerfärnebo

Nötkött

Västerfärnebo, Västmanland

Anders och Jenny, som vi hittar där Västmanland möter Dalarna, driver granngården till föräldragården. Anders har alltid velat ha djur, men började med spannmål. Ekologiskt jordbruk är en självklarhet för paret som snabbt skaffade betande djur. Att ha över 100 tjurar kan tänkas svårhanterligt, men Anders kommer alla nära – främst favoriten Plutten som får Anders blick att mjukna.

Så lever en Gårdssällskapet-ko.

Mittenga_rden_portra_tt_1000px_tiny

Mer om Anders och Jennys gård

Få Gårdssällskapets kött till din dörr

Stamkundsl_dan_f_r_dot

Det bästa köttet året om

I våra lådor hittar du nötkött, fläsk, kyckling, korv och hantverksmässig ost – något föra alla åldrar och tillfällen! Därtill finns vilt- och lammkött under säsong, och traditionell svensk högtidsmat under våra storhelger: jul, påsk och midsommar. Välj din låda idag!  

lammstek_dig-2

Lyckas i köket

Det ska vara lätt att äta gott, ekologiskt kött från djur som haft det bra.

Oavsett om du har 30 minuter eller 12 timmar på dig så hjälper våra recept dig i alla lägen. Om du skaffar råvarorna så hjälper våra recept dig till saken är biff!