

Jocke på Dingtuna Ekogård
Nötkött
Dingtuna, Västmanland
Här på Dingtuna Ekogård möter vi Jocke och Ulrika som tog över efter Jockes föräldrar för drygt fem år sedan. Här står verkligen djuren i fokus! Alla kor har namn, och kommer när Jocke eller Ulrika ropar på dem. “Hur djuren har det hänger ihop med hur det står till på resten av gården. Mår djuren bra, så går det bra!” hälsar Jocke.


Raser: Blandningar av Angus, Charolais, Hereford, Simmental och Limousine.
Antal: 450
Storlek: 730 hektar varav 280 är naturbeten.
Övrigt jordbruk på gården: spannmål och hästfoder.
Varför eko? Det är mer miljövänligt. Och så är det skönt att slippa kemiska bekämpningsmedel, dels för oss som jobbar här på gården och så slipper våra kunder slipper det i sin mat. Vi har varit eko i mer än 20 år nu, och det känns så självklart för oss. Och självklart är det även bra för djuren.
Vad tycker du är bra djurhållning? Frihet! De går ute så länge det bara går och kalvarna får stanna med sina mammor länge, minst tre månader men oftast mycket längre. Och så gullas det rätt mycket, vi klappar och borstar dem. Alla djuren har namn, och när vi ropar kommer de.
Under vintern står foderbordet på gaveln ute, under ett tak, och korna behöver därför gå ut i friska luften för att äta.