

Carina på Högsta gård
Fläsk och lamm
Köping, Västmanland
Invid järnvägen utanför Köping hittar vi Carina, Johan och sonen Simon på Högsta gård. Här spatserar Gotlandsfåren i sina hagar jämte grisarna i sina. Men det är inte helt ovanligt att grisarna överlistar stängslet och lyckas smita. “Det är som att sopa vatten”, beskriver Carina, “men på något sätt lyckas vi alltid fånga in dem”. Till sin hjälp har de vallhundarna Aqua, Kitty (på bilden) och Brandy.


Ras: Gotlandsfår. Grisarna är den så kallade Pigham-grisen som är en korsning av lantras, Yorkshire-gris och Hampshire-gris.
Antal: Ca 1600 grisar per år, och 30 tackor som får ungefär 60 lamm per år.
Övrigt jordbruk på gården: Här odlas främst foder till djuren men även klöver för frö, och raps.
Storlek: 300 hektar.
Varför eko? När vi tog över gården 1999 ville vi utvecklas och tänkte “hur svårt kan det vara att bli ekologisk?”. Så vi körde igång. Svaret visade sig vara: “väldigt!” Men det är minst lika roligt som svårt och hårt arbete. Vi skulle nog inte vilja vända tillbaka idag.
Vad tycker du är bra djurhållning? Stora ytor, god mat och gott bemötande. Vi har stora ytor för djuren och de har utrymme för att leva ut sitt naturliga beteende. Grisarna som är så smarta bökar, äter ensilage och grejar. Då behöver de inte bråka med varandra. Vi har också genom åren lärt oss att hantera djuren lösa och fria utan stress. Både själva och tillsammans med våra hundar.