Missa inte jullådorna! Beställ här
Missa inte jullådorna! Beställ här

Älskade mathantverkare

Margona på Fågelberget

Margona900x900

Vi letar oss upp för en lång, brant backe i ett Norrländskt vinterlandskap. Här, med sin storslagna utsikt på Fågelberget, har Margona ägnat hösten åt att stycka, torka och krydda viltkött för Viltjullådan, och för tillval till de övriga lådorna.  

Att Margona älskar sitt hantverk råder det inget tvivel om. Korven är inte så kryddig utan, som Margona säger, den ska smaka som det kött det är: ren, älg, björn, fläsk eller nöt. Köttet köper hon alltid så lokalt hon bara kan. Hela sommaren går gångjärnen i kylen i gårdsbutiken varma och hennes besökare älskar att prata mathantverk med Margona! 

"Korven ska smaka som det kött det är: ren, älg, björn, fläsk eller nöt, med kryddor som lyfter smaken utan att ta över" - Margona

Margona2_tiny

"Torkekött" året runt

Vi har svårt att se en jul utan Margonas torkade viltkött, och nu vill vi inte längre vänta hela året på att få hugga in! Under året som kommer kommer små satser från Fågelbergets chark finnas att beställa som tillval till vår Stamkundslåda. Om du får chansen att beställa, passa på!

Margona3_tiny

Med rötter i bergen

Margona är andra generationen matförädlare här på Fågelberget. Det var hennes pappa Sören som började i liten skala för 20 år sedan. Margona flyttade hem efter några år för att hjälpa till. Det var då de byggde ett ordentligt produktionskök på gården som tillsammans med det luftiga torkskjulet och varm- och kallröken alltså är Fågelbergets Gårdschark. Resten, som man säger, är historia. Nu är det Margona som driver charken med pappa Sören, 83 år, som ytterst kompetent assistent. Margona tar ofta emot praktikanter från Sveriges mathantverkscentrum, Eldrimner, där även Sören håller föredrag. 

Om du någon gång har anledning att köra Vildmarksvägen förbi Oppiberget så ska du absolut passa på att besöka Margona. Under tiden så hittar du hennes fantastiska chark hos Gårdssällskapet, allra helst så här till jul! 

stora_julladan_1798x1200px_tiny

Äntligen jul 

Våra jullådor är fyllda med svenskt ekokött från omsorgsfullt utvalda gårdar och läckerheter från skickliga mathantverkare i Norrland. Sänk axlarna i jul och låt oss på Gårdsällskapet leverera hem julbordet till dig.

Kanske blir det för dig – som för många andra – en årlig tradition! 


stamkundsladan-min

Din väg till kött och mathantverk året om

Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter, och mathantverk, till din dörr året om. Du väljer innehållet i lådan och hur ofta du vill ha den levererad – resten löser vi.

Under december kan du dessutom få hem julens högtidsmat i din låda! Julskinka, prinskorv, vilt- och fläskfärs och Margonas "torkekött" kommer finnas som tillval!