Gårdscharkuteri

Margona på Fågelberget

Margona1_tiny

Vi letar oss upp för en lång, brant backe i ett Norrländskt vinterlandskap. Här, med sin storslagna utsikt på Fågelberget, har Margona ägnat hösten åt att stycka, torka och krydda viltkött. 

Att Margona älskar sitt hantverk råder det inget tvivel om. Korven är inte så kryddig utan, som Margona säger, den ska smaka som det kött det är: ren, älg, björn, fläsk eller nöt. Köttet köper hon alltid så lokalt hon bara kan. Hela sommaren går gångjärnen i kylen i gårdsbutiken varma och hennes besökare älskar att prata mathantverk med Margona! 

"Korven ska smaka som det kött det är: ren, älg, björn, fläsk eller nöt, med kryddor som lyfter smaken utan att ta över" - Margona

Margona2_tiny

"Torkekött" året runt

Vi har svårt att se en jul utan Margonas torkade viltkött, och nu vill vi inte längre vänta hela året på att få hugga in! Därför har vi även små satser från Fågelbergets chark att beställa som tillval till vår Stamkundslåda året om. Om du får chansen att beställa, passa på!

Margona3_tiny

Med rötter i bergen

Margona är andra generationen matförädlare här på Fågelberget. Det var hennes pappa Sören som började i liten skala för 20 år sedan. Margona flyttade hem efter några år för att hjälpa till. Det var då de byggde ett ordentligt produktionskök på gården som tillsammans med det luftiga torkskjulet och varm- och kallröken alltså är Fågelbergets Gårdschark. Resten, som man säger, är historia. Nu är det Margona som driver charken med pappa Sören, 83 år, som ytterst kompetent assistent. Margona tar ofta emot praktikanter från Sveriges mathantverkscentrum, Eldrimner, där även Sören håller föredrag. 

Om du någon gång har anledning att köra Vildmarksvägen förbi Oppiberget så ska du absolut passa på att besöka Margona. Under tiden så hittar du hennes fantastiska chark hos oss på Gårdssällskapet. 

Premiuml_dan_tiny

Ekologiskt kött till din dörr

I våra köttlådor hittar du ekologiskt kött från svenska gårdar och delikatesser från småskaliga mathantverkare. Köp ibland, eller abonnera. Vi ses vid din dörr!

_lggryta_635x423

Lyckas i köket

Kalasmat eller snabb middag före träningen. Oavsett om du har 30 minuter eller 12 timmar på dig så hjälper våra recept dig i köket.