

Olle på Åsbergby gård
Fläsk
Knivsta, Uppland
Åsbergby Gårds jordbruk kan tyckas gammaldags och idylliskt vid en första anblick med sin ståtliga mangårdsbyggnad, grisar på fälten och kor i hagarna. men ekologiskt jordbruk är ett modernt levnadssätt full med utmaningar. Det gäller att vara både problemlösare och en skicklig mångsysslare. Det märker dock inte Olles glada grisar av.


Ras: En blandning av Yorkshire, svensk lantras, Hampshire och ibland Duroc.
Antal: Ca 800 om året.
Övrigt jordbruk på gården: Spannmål och vall (dvs hö- och ensilageodling) samt betande kor.
Storlek: 270 hektar varav 70 är naturbetesmark.
Varför eko? Det här är ett jobb och en livsstil på samma gång! Det dagliga jobbet kan vara klurigt och att få det att gå ihop utan genvägar kräver att man tänker både långsiktigt och kortsiktigt på samma gång. Men det är värt det, för djurens och för naturens skull.
Olle är en pionjär bland våra bönder och har varit KRAV-märkt i över 30 år. Han var den första ekologiska bonden vi började ett nära samarbete med.
Vad tycker du är bra djurhållning? Att få böka runt i jorden, beta och bada gyttjebad är en självklarhet för grisarna i KRAV-certifierad grisuppfödning. Jag kunde aldrig tänka mig att mina grisar skulle få ha det på något annat sätt.

