
Våra kycklingar sprätter och pickar utomhus

När du kommer till någon av våra kycklinggårdar är det inte ovanligt att du ser en flock höns förnöjsamt spatserande på gårdsplanen.
Med gott om plats både inne och ute får våra kycklingar rikligt med motion och sysslor: de pickar, betar, springer, undersöker och leker. Med frisk vind i fjädrarna och omsorgsfullt utvalt foder växer de sig stora och starka i lagom takt. Det finns inte många ekologiska kycklinggårdar i Sverige, men lyckligtvis kommer våra kycklingar från några av dem.
Ombonat och tryggt för ekokycklingar
Kycklingarna kläcks alltid på gården där de får leva ett mer naturligt kycklingliv med gott om utrymme, både inomhus och utomhus. I stallarna finns mineralplattor att picka på och fri tillgång till grovfoder såsom halm eller hö, med fönster, värmelampor och gott om foder och vatten. Dessutom har kycklingarna alltid tillgång till utevistelse under sommarhalvåret eller när det inte är för kallt.
När årstiden bjuder kall blåst och minusgrader vill de stanna i värmen för det mesta. Men har även en veranda att lufta sig på när vädret tillåter. Ekologiska kycklingar får alltid gå på mark med växtlighet på under sommaren och har tillgång till skydd undan väder och vind. Kycklingar är faktiskt inte speciellt förtjusta i regn!
Större ytor ger lugn och bättre överblick för bonden
Inomhus finns rum för mellan 6-7 kycklingar per kvadratmeter - det ger betydligt mer plats än för de runt 25 kycklingar som är tillåtna i konventionellt, svenskt jordbruk. Inom EU kan ännu fler trängas: runt 35 kycklingar per kvadratmeter är tillåtet. Kycklingarna har sittpinnar och höjder (till exempel höbalar) att dra sig tillbaka på. Det här är ett till drag från hönans vilda ursprung: det är ju trots allt tryggare att vila högt upp än på marken där fler rovdjur härjar. En kyckling har en stark instinkt för att se upp för rovdjur i luften så de behöver kunna gömma sig.
Precis som med andra djur så leder tristess, trängsel och behovet av att etablera hierarkier till nappatag och slagsmål bland kycklingar - uttrycket “hackkyckling” har ett bokstavligt och lantligt ursprung. Genom att sysselsätta kycklingar, ge dem tillräckligt med foder där alla kan äta samtidigt och tillräckligt med utrymme för att kunna gå undan från varandra så förebyggs att den ene skadar den andra. I andra länder är det tillåtet att trimma kycklingarnas näbbar för att förhindra att kycklingarna gör illa varandra.
Med gott om utrymme i skjulen har bonden också bättre översikt och kan se om något inte står rätt till med kycklingarna, så att den som blir sjuk får den vård som behövs. Det här är inte möjligt i mer intensiva uppfödningar, då det kan dröja till slaktdagen innan till exempel den halte ger sig tillkänna. En sjuk kyckling ruggar, tappar fjädrar och står stilla men i ett hav av kycklingar syns det helt enkelt inte.
Ekokyckling äter spannmål, gräs och en och annan daggmask
Precis som med de flesta djur så är kycklingens favoritsysselsättning att äta! Ett höstrå kan pickas på, slängas runt och lekas med... eller ätas upp. När kycklingarna får gå ute pickar de såklart i sig det de hittar i jorden - mask och småkryp - men det är knappast en pålitlig näringskälla. Bonden måste trots allt se till att kycklingarna växer i god takt och får de vitaminer och mineraler de behöver.
Ekologiska kycklingar har fri tillgång till grovfoder så som halm, hö och gräs under sommaren men sedan behöver de protein utöver daggmaskarna. Och då äter de framförallt ekologiskt foder som aldrig innehåller GMO.
Växer långsammare för bättre hälsa - och bättre kött
Våra kycklingar lever ungefär dubbelt så länge än de flesta konventionella kycklingar som lever i cirka 30 dagar. Eftersom de ekologiska kycklingarna växer långsammare och får röra på sig mycket har deras ben och muskler bättre förutsättningar att växa sig starka i takt. Det är inte ovanligt att så kallade gödkycklingar får benproblem och andra hälsoutmaningar på grund av sin snabba tillväxt.
De ekologiska kycklingarna får 8 timmars vila i mörker om natten. Vid andra metoder kan det nämligen löna sig att låta lamporna vara tända dygnet runt eftersom kycklingarna växer fortare då.
Restriktiv antibioikaanvändning
Självklart behandlas en kyckling om den blir sjuk, men det är inte tillåtet att behandla ekologiska kycklingar förebyggande med till exempel antiparasitmedel eller antibiotika. Det kan å andra sidan hända utomlands. Genom att vara restriktiva med antibiotika värnar vi om både hälsa och miljö.
Slakt för hand för mest lugn och bäst kontroll
När det är dags för slakt hämtas kycklingarna medan det är mörkt och de är mindre aktiva. De samlas lugnt in av erfarna personer och transporteras till slakteriet med gott om rum i lådor med bra ventilation.
Kycklingarna slaktas för hand, vilket är både lugnare och skonsammare. De bedövas - görs medvetslösa - med elektricitet. Sedan avlivas kycklingen genom ett stick i halsen. Den första halvtimmen av slakten kontrolleras alltid av en veterinär som är anställd av Livsmedelsverket.
Kycklingen testas, styckas och vakuumförpackas direkt efter slakt, också det för hand.