Bymejeriet

Gänget i Skärvången

Roland_900x900

När vi återgått till jobbet från vår sommarledighet är gänget i Skärvången i full färd med årets julostar. Medan vi öppnar påskägg så ska eldost separeras från vasslen och brieosten läggas i sina former - att ysta ost hör årets alla dagar till.  

Vi har känt det här gänget i många år nu, och deras ost förtjänar att hanteras som ett fint årgångsvin: ta fram i god tid innan servering, ät och njut! 

Fantastisk ost året om

Du hittar Eldost och de hyvelbara ostarna Vallrun och Fjällvallen som val i Stamkundslådan, eller som tillval till alla Gårdssällskapets lådor, året om. Till påsk och midsommar hittar du en mjuk brieost full av smak, till jul den delikata blåmögelosten Bleu och den handvaxade kittosten Julius. För oss och många av våra kunder har Skärvångens ost blivit lika självklar som julskinka och köttbullar på julbordet. 

"Det finns en maskin för allt inom ostystning, men då är det ju inte hantverk, så det är inte för oss."- Mathias, Skärvångens Bymejeri

Ska_rva_ngen2_tiny

Ystning med både jämtländska och franska anor

Skärvången startade för nästan fyrtio år sedan. På den tiden hade man dessutom en egen getgård, och mejeriet växte fram under årens gång. Här i Jämtland låg en gång i tiden otaliga fäbodar, där ost och smör tillverkades för att förädla mjölk från korna på sommarbete. 


Idag är Skärvången ett bymejeri som tillverkar ost helt i klass med de franska. Det är inte så konstigt eftersom de hämtat inspiration i bland annat Frankrike och här på mejeriet utvecklas man hela tiden.

Ska_rva_ngen1_tiny

Gammalt möter nytt

Det gäller att prova nya saker och just eftersom så många av processerna sker för hand så blir ostarna hela tiden bättre och bättre. “Det finns en maskin för allt”, säger Mathias, “men då är det ju inte hantverk, så jobbar vi inte här”. Vi har med andra ord mycket god ost att se fram emot från Skärvången framöver!  

Premiuml_dan_tiny

Ekologiskt kött till din dörr

I våra köttlådor hittar du ekologiskt kött från svenska gårdar och delikatesser från småskaliga mathantverkare. Köp ibland, eller abonnera. Vi ses vid din dörr!

Italienska_k_ttbollar_635x423

Lyckas i köket

Kalasmat eller snabb middag före träningen. Oavsett om du har 30 minuter eller 12 timmar på dig så hjälper våra recept dig i köket.