Missa inte jullådorna! Beställ här
Missa inte jullådorna! Beställ här

Älskade mathantverkare

Tor och Roland på Skärvångens Bymejeri 

Roland_900x900

Vi andra hade precis återgått till en vardag efter sommaren när Tor, Roland och resten av våra vänner på Skärvångens Bymejeri började förbereda och ysta årets julostar.

Vi har känt det här gänget i många år nu, och deras ost förtjänar att hanteras som ett fint årgångsvin: ta fram i god tid innan servering, ät och njut! 

Inte bara till jul

I Stora Jullådan och Jullådan hittar du delikata blåmögelosten Bleu och den handvaxade kittosten Julius, som för oss och många av våra kunder blivit lika självklart som julskinka och köttbullar på julbordet. 

Numera kan du dessutom beställa hem Skärvångens KRAV-märkta ostar året om! Du hittar både Eldost och den hyvelbara osten Vallrun som val i Stamkundslådan, eller som tillval i samtliga av Gårdssällskapets lådor.

"Det finns en maskin för allt inom ostystning, men då är det ju inte hantverk, så det är inte för oss."- Matthias, Skärvångens Bymejeri

Ska_rva_ngen2_tiny

Ystning med både jämtländska och franska anor

Det var Tor och Roland som startade Skärvången för nästan fyrtio år sedan. På den tiden hade man dessutom en egen getgård, och mejeriet växte fram under årens gång. Här i Jämtland låg en gång i tiden otaliga fäbodar, där ost och smör tillverkades för att förädla mjölk från korna på sommarbete. 


Idag är Skärvången ett bymejeri som tillverkar ost helt i klass med de franska. Det är inte så konstigt eftersom Tor och Roland hämtat inspiration i bland annat Frankrike och här på mejeriet utvecklas man hela tiden.

Ska_rva_ngen1_tiny

Gammalt möter nytt

Det gäller att prova nya saker och just eftersom så många av processerna sker för hand så blir ostarna hela tiden bättre och bättre. “Det finns en maskin för allt”, säger Matthias, “men då är det ju inte hantverk, så jobbar vi inte här”. Matthias, Kim och Patrik kommer så småningom ta över mejeriet när det är dags för Tor och Roland att gå i pension. Så vi vet att god ost kommer vi få från Skärvången för ett bra tag framöver!

stora_julladan_1798x1200px_tiny

Äntligen jul 

Våra jullådor är fyllda med svenskt ekokött från omsorgsfullt utvalda gårdar och läckerheter från skickliga mathantverkare i Norrland. Sänk axlarna i jul och låt oss på Gårdsällskapet leverera hem julbordet till dig.

Kanske blir det för dig – som för många andra – en årlig tradition! 


stamkundsladan-min

Din väg till kött och mathantverk året om

Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter, och mathantverk, till din dörr året om. Du väljer innehållet i lådan och hur ofta du vill ha den levererad – resten löser vi.

Under december kan du dessutom få hem julens högtidsmat i din låda! Julskinka, prinskorv, vilt- och fläskfärs och Margonas "torkekött" kommer finnas som tillval!