Älskade mathantverkare

Ekologisk ost från Tor och Roland på Skärvångens Bymejeri

Rolandgo_reldost_loggaupp_tiny

I Krokoms kommun i Jämtland ligger Skärvångens Bymejeri som drivs av Tor och Roland Norrman. Vi har känt dem länge nu. De har försett våra populära jullådor med sina fantastiska ostar i många år, så när vi ville ha en ost att grilla eller steka, och en till frukostbordet, visste vi precis var vi skulle vända oss! Nu finns båda sorter, ekologiska och KRAV-märkta, att beställa hem i din köttlåda från oss. 

Tor och Roland älskar att prata ost och beskriva hur processerna går till. De vet allt om hur man ystar en perfekt ost, från de optimala temperaturerna till kvalitet på mögel. Det märks. Här sker ingenting slumpmässigt innan osten är redo att hamna i din gryta, på ditt bord eller din grill! 

"Det finns inte en dag då jag tycker det är tråkigt att gå till jobbet. Ostarna är som våra små bebisar!"- Tor

Allt började med att de började ysta getost i ett mobilt mejeri för över trettio år sedan, och nu står de här i sitt bymejeri som sedan dess vunnit otaliga SM-guld i mathantverk för sina olika ostar.

Eldost - en gyllene nyhet på hantverksvis 

Vi är så glada och stolta över att få ha samarbetat med Tor och Roland för att kunna erbjuda dig en KRAV-märkt eldost. Namnet eldost har anammats av Sveriges Gårdsmejerister och är en svensk tolkning av den numera omåttligt populära halloumiosten. 

Mjölken kokas till ostmassa som läggs i små skålar formade som den ostmassan snart ska bli. De här små runda ostarna kokas sedan i sin egen vassle – det är vätskan som blir kvar sedan ostmassan plockats upp – innan de läggs tillbaka i sina formar. Här får de ligga och vänds för hand tills de blir sådär perfekt släta och lagom mjuka. Då saltas de och förpackas innan de får åka till oss på Gårdssällskapet. När du tillagar dem blir de alldeles gyllene i färgen. 


Kategori_Mjolk

KRAV-märkt, ekologisk mjölk för den biologiska mångfalden

Våra ostar från Skärvångens Bymejeri görs på KRAV-märkt mjölk från närliggande Lögdbergs gård. Mjölkkor på KRAV-märkta gårdar får vara ute mer än halva dygnet på sommaren för att beta, vilket inte bara ger glada kor utan även öppna landskap. 

Trampet från kornas klövar och betandet från deras mular “stör” dessutom lagom mycket för att hålla tillbaka vissa delar av naturen och släppa fram andra: en del gräs, örter och insekter trivs som bäst i våra hagar och betersmarker. Det här underhållet är alltså viktigt för att öka artrikedomen – eller biologisk mångfald som det också kallas. 

För att lära dig ännu mer om vinsterna med att välja ekologisk mat, besök heltenkelteko.se

Eldost-tiny_ekologga
Vallrun_430x430_tiny_medlogga

Vallrun - med anor i fäbodarna

Vår första hyvelbara ost, Vallrun, har verkligen gått hem hos våra kunder tack vare sin goda smak. Den är döpt efter en by som en gång i tiden var omgiven av fäbodar – dit man tog boskap för att spara betet närmre gården för vintern. Att göra ost var ett utmärkt sätt att lagra mjölken när korna var på fäbodbete. Idag ystas Vallrun av Tor och Roland på KRAV-märkt mjölk med mer moderna metoder i mejeriet, men med gott om kärlek till hantverkets och ystningens anor. 

Vallrun pressas för att få en tät ost som är mjuk och smidig, lätt att hyvla till frukostmackan eller tärna till ostbrickan. Den saltas och tvättas för hand, dagligen, tills den får en så kallad kittyta, som ger den en karaktäristisk, vuxen smak. Osten lagras sedan i två månader innan den så småningom förpackas och skickas till oss på Gårdssällskapet där vi omsorgsfullt packar den i din köttlåda. 


Vi är så glada och stolta över att få samarbeta med Tor och Roland, vars kärlek och respekt för mathantverket märks på smaken! 

ryggbiffsladan_eko_tiny

Så får du hem eldost och Vallrun

Eldosten och Vallrun finns som tillval till alla våra ekologiska köttlådor – som till exempel Ryggbiffslådan, på bilden. Vi levererar vårt färska kött till stora delar i Sverige och alltid med fri hemleverans. 

För att beställa en köttlåda, följ helt enkelt länken nedan och gör ditt köp. Ostarna kan du sedan välja som tillval i kassan! 

Du som stamkund kan dessutom välja ostarna i själva lådan (då byter du ut bitar i kategori B eller D). Då klickar du på “ändra tillval” i Mitt Konto eller “gå vidare till tillval” när du gör dina val i de olika kategorierna i lådan. Du behöver redan ha en låda på beställning för att kunna välja ostarna i kategorierna.  

 

roland
ost
Norrland_38

Köp och laga osten från Skärvångens bymejeri 

stamkundsladan

En fantastisk flexibel låda

Med vår kundfavorit Stamkundslådan får du enkelt hem dina ekologiska favoriter direkt till din dörr året runt. Du väljer innehållet i lådan och när du vill ha den levererad - så löser vi resten. Eldosten och Vallrun finner du som tillval i kassan! 

eldostpytt_plat_dig

Eldost till bords

Låt ugnen sköta jobbet med en höstig plåt! Med vår eldostpytt får du dagens grönsaksintag tillsammans med saftig eldost och nötig romescosås. Bara ett av många sätt du kan avnjuta din eldost!