Varför ekologiskt kött?

Test_ryggbiff-2

Ja, varför ska man välja ekologiskt kött? Det är dyrare... och är köttkvaliteten verkligen bättre? På ett sätt är ekologiskt kött såklart dyrare: priset är högre än på icke-ekologiskt kött. Men på ett annat sätt är det billigare: med naturen i åtanke. 

För den biologiska mångfalden

Ekobönder använder inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel i sin produktion. Tack vare det riskerar inte grundvattnet att ta skada. För att inte tala om våra humlor, bin och fjärilar! Visste du att det i genomsnitt finns 50 % fler växtarter och pollinerare på ekogårdar?

Dessutom är jorden bördigare, mer näringsrik och rymmer mer liv här. Detta tack vare att ekobönder använder växtrester och djurgödsel i stället för fossilkrävande gödsel. Summa summarum: ekogårdar främjar den biologiska mångfalden! 

För klimatet

En annan vinnare är klimatet! Mat som inte odlas ekologiskt, där konstgödsel används, leder till mer utsläpp av växthusgaser. En viktig del i ekologisk produktion är att skapa ett hållbart kretslopp. Därför tar ekobönder – som tidigare nämnt – tillvara på djurgödslet och använder det för att jorden ska få näring, vilket leder till att spannmål och grönsaker växer bättre.

Gräs och baljväxter odlas också i stor omfattning och används som foder till djuren och näring till jorden. Det här gör i sin tur att koldioxid lagras i marken – och därför kan man säga att ekologisk produktion, i detta avseende, gynnar klimatet. 


utegrisar2-2-2

För djuren

Även djuren mår bra av ekologisk produktion. För det första får djuren göra vad de vill göra: beta, picka, böka och sprätta. De får känna vinden och solen smeka deras päls när de rör sig fritt ute i hagarna och på slätterna. För det andra får de äta vad de är menade att äta: gräs, örter och ekologiskt foder. Vår gris- och nötbonde Olle hälsar:

"Belöningen är känslan av att låta djuren leva som de är menade att göra och att köttet vi får fram är godare än något annat." - Olle Linder, Åsbergby gård

Naturligt kött och hårt jobb

Eftersom syntetiska sötningsmedel, färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel inte är tillåtna enligt eko-regler är kött från ekogårdar helt fritt från det. 

För att säkerställa att gårdarna drivs enligt de regler som gäller för ekologisk produktion granskas de av tredje part. Det går alltså inte att kalla sig ekogård hur som helst. Att vara ekobonde i Sverige i dag är en livsstil. Djuren och vädret styr arbetsdagen, man får anpassa sig, testa nytt och ibland går man på nitar.

För att läsa mer om vinsterna med ekologisk mat, besök heltenkelteko.se!  

Petter_anv_nd_ny_-2

Vårt bidrag

Vi på Gårdssällskapet hjälper matälskare att äta kött – direkt från bonden – med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll. Utan onödiga mellanhänder levererar vi svenskt, ekologiskt kött hem till dig – alltid med fri hemleverans. När du handlar kött av oss gör du det med vetskapen om att det kommer från välmående djur.

Alla våra bönder driver sina gårdar ekologiskt, på det vis som har beskrivits i denna artikel. Vi tycker att man ska ta vara på det fina arbete som de lägger ner och vad de producerar. Och för att svara på frågan i inledningen: Ja, vi tycker att ekokött har bättre kvalitet! Vi upplever att köttet är mörare, mindre “vattnigt” och mer smakrikt. Det tycker våra kunder också:

"Så otroligt bra kött, en riktig pärla i svensk mathandel." - Jesper (@raktpamat), 20/2 2022

Mer från Gårdssällskapet

A_sbergby_portra_tt_1000px_tiny

Besök våra gårdar

De är riktiga eldsjälar, våra bönder. Och tur är det eftersom ekologiskt jordbruk är en livsstil! Alla har de mycket gemensamt, samtidigt som varje gård är som en helt egen värld. Följ med och säg hej!   

Premiuml_dan_tiny

Köp från oss

Utan onödiga mellanhänder levererar vi svenskt, ekologiskt kött hem till dig. 

Välj mellan ekologisk kyckling, gräsbetat nöt- och fläskkött, korv med hög kötthalt och KRAV-märkt ost – här finns något föra alla åldrar och tillfällen!