1 h
4 port

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 gul lök
  • 250 g tärnad bacon
  • Salt och svartpeppar
  • 100 g smör

Råröda lingon

  • 200 g lingon
  • 0.5 dl socker

Kroppkakor med rårörda lingon

Det här receptet passar att laga med:
Tärnad bacon

Gör så här:

    1. Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll sedan av den och låt svalna. Se även till att den torkar.
    2. Bryn under tiden bacon i en torr panna, när den fått färg hackar du löken och tillsätter i samma panna. Krydda med kryddpeppar, svartpeppar och salt. Bryn 1-2 minuter ställ sedan åt sidan. 

    3. Pressa potatisen i en potatispress eller mosa med en gaffel, blanda i mjölet, 1 helt ägg och 1 äggula och arbeta ihop till en deg. Är den för lös tillsätter du lite mer mjöl. Rulla sedan ut den till en korv och skär lika stora bitar.  

    4. Gör nu en liten grop i bollen där du lägger i ca 1 tsk av bacon och lökblandningen sedan trycker du ihop den och rullar ihop till en boll. Lägg åt sidan på ett mjölat fat. Blir det bacon över så spar till serveringen. 

    5. Lägg smöret i en kastrull och bryn tills det tystar och börjar bubbla, du känner en knäckig doft, ta då av smöret och låt stå på sidan.

    6. Låt sedan sjuda i lättsaltat vatten ca 8 minuter eller tills dom flyter upp till ytan. Servera med rårörda lingon, brynt smör och eventuellt bacon/lök röran. 

Tips:

- Det är väldigt gott att dela kroppkakorna och steka med platta sidan nedåt i smör. Funkar även utmärkt för att liva upp kroppkakorna som blivit över och äts som rest. 

Fler recept

  • Rostbiff med sötpotatisgratäng
    4 port
    Rostbiff
  • Pulled pork med julens smaker
    4 portioner
    Fläskkarré
  • Snabb krämig chorizogryta
    4 port
    Chorizo
  • Ullas dubbelmarinerade fläskfilé
    4-6 port
    Fläskfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA