
Lammcurry med smörigt ris
ca 3 tim
ca 6 port
Lammcurry
- Ca 800 g lammlägg med ben
- Ca 700 g lammbog med ben
- 3 msk tomatpuré
- 1 röd chili
- 3 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk curry
- 1 tsk dillfrön
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk hel kardemumma
- 1 tsk koriander
- 1 msk timjan
- 1 tsk malen ingefära
- 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
- 2 köttbuljongtärningar
- 3 morötter
Smörigt ris
- 6 port ris
- 75 g smör
- 4 salladslökar
Gör så här
- Skala och skär löken i smala båtar. Skala och finhacka vitlök. Finhacka chilin. Mortla dillfrön, kardemumma och timjan.
- Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili ett par minuter.
- Lägg sedan i köttet tillsammans med curry, dillfrön, spiskummin, kardemumma, koriander, timjan, ingefära och tomatpuré och låt allt fräsa ett par minuter till. Krydda med salt och svartpeppar.
- Häll på krossade tomater och om det behövs, fyll upp med vatten (för mig blev det ca 2 dl) så det nästan täcker köttet. Lägg i buljongtärningarna. Låt koka upp och puttra utan lock 1 timme.
- Lägg sedan på locket och låt puttra under lock ca 2 timmar till.
- änn om köttet är klart genom att känna om det lossnar från benet.
- Under tiden, koka riset.
- Skala och skär morötterna i slantar och lägg i grytan och låt koka 10 minuter till.
- Ta upp köttbitarna och dra loss köttet från benen. Släng benen och lägg allt kött i grytan. Strimla salladslöken. Rör ner smöret i riset och låt det smälta.
- Avsluta med att vända ner salladslöken. Servera grytan med riset och toppa med färsk koriander.