Lammcurry med smörigt ris

ca 3 tim
ca 6 port

Lammcurry

  • Ca 800 g lammlägg med ben
  • Ca 700 g lammbog med ben
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 röd chili
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk curry
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 1 tsk koriander
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 3 morötter

Smörigt ris

  • 6 port ris

  • 75 g smör
  • 4 salladslökar

Gör så här

  1. Skala och skär löken i smala båtar. Skala och finhacka vitlök. Finhacka chilin. Mortla dillfrön, kardemumma och timjan.
  2. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili ett par minuter.
  3. Lägg sedan i köttet tillsammans med curry, dillfrön, spiskummin, kardemumma, koriander, timjan, ingefära och tomatpuré och låt allt fräsa ett par minuter till. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Häll på krossade tomater och om det behövs, fyll upp med vatten (för mig blev det ca 2 dl) så det nästan täcker köttet. Lägg i buljongtärningarna. Låt koka upp och puttra utan lock 1 timme.
  5. Lägg sedan på locket och låt puttra under lock ca 2 timmar till.
  6. änn om köttet är klart genom att känna om det lossnar från benet.
  7. Under tiden, koka riset.
  8. Skala och skär morötterna i slantar och lägg i grytan och låt koka 10 minuter till.
  9. Ta upp köttbitarna och dra loss köttet från benen. Släng benen och lägg allt kött i grytan. Strimla salladslöken. Rör ner smöret i riset och låt det smälta.
  10. Avsluta med att vända ner salladslöken. Servera grytan med riset och toppa med färsk koriander.

Fler recept med lammlägg, lammbog

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!