
Marockansk lammgryta med myntayoghurt
ca 3 h
ca 6-8 port
Marockansk lammgryta
- 1 kg lammbog
- 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk chilliflakes
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk koriander
- 1 tsk malen muskot
- 2 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen gurkmeja
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk spiskummin
- 1 msk muscovadosocker
- 1 citron, saft och skal
- 1 apelsin, saft och skal
- 2 msk olivolja
- 2 msk kalvfond
- 7 dl vatten
- 250 g torkade aprikoser
- 1 burk kikärtor á 380g
- 1 st aubergine
- 1 st squash
- 1 dl hasselnötter
- 1 kruka koriander
- salt och peppar
Tillbehör
- 8 dl couscous
- 1 tsk gurkmeja
Myntayoghurt
- 5 dl matyoghurt
- En kruka mynta
- 1 citron
- salt och peppar
Gör så här
- Skär av köttet från benet och skär det i bitar.
- Finhacka lök och vitlök.
- Blanda ihop kryddorna, socker, löken, skal och juice från citron och apelsin och lägg i köttet i blandningen. Låt köttet ligga i kryddorna någon timme eller över natten. (Kom ihåg att alltid köpa ekologiska frukter när du ska använda skalet i matlagning och skölj dom väl innan.)
- Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttet med kryddblandningen och låt det fräsa en stund.
- Skär aprikoserna i bitar. Tillsätt sedan fond, vatten och 2/3 av aprikoserna i grytan.
- Låt grytan stå och koka i cirka 2 timmar, tills köttet blivit mört. Om grytan förlorar för mycket vätska tillsätt mer vatten.
- Häll av spadet från kikärtorna och skölj dom med vatten. Skär squash och aubergine i stänger. När grytan nästan kokat klart häll i kikärtor, squash och aubergine. Smaka av grytan med salt och peppar eller tillsätt mer av andra kryddor om det behövs.
- Rosta och skala hasselnötterna, lättaste sättet att skala nötterna på är att du först skållar dom sen lägger du dom i en handduk och gnuggar så faller skalet av. Hacka nötterna grovt i bitar.
- Blanda matyoghurt med hackad mynta, skal och juice från citronen, salt och peppar.
- Koka couscous enligt förpackningen. Blanda gärna ner lite gurkmeja i vattnet så får couscousen en fin gul färg.
- Toppa grytan med färsk koriander, hasselnötter och resten av aprikoserna. Servera tillsammans med couscous och myntayoghurt.