ca 3 h
ca 6-8 port

Marockansk lammgryta

  • 1 kg lammbog 
  • 2 gula lökar 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 1/2 msk chilliflakes 
  • 1 tsk malen ingefära 
  • 1 tsk svartpeppar 
  • 2 tsk koriander 
  • 1 tsk malen muskot 
  • 2 tsk malen kryddnejlika 
  • 1 tsk malen gurkmeja 
  • 2 tsk malen kardemumma 
  • 1 tsk malen kanel 
  • 1 msk spiskummin 
  • 1 msk muscovadosocker 
  • 1 citron, saft och skal 
  • 1 apelsin, saft och skal 
  • 2 msk olivolja 
  • 2 msk kalvfond 
  • 7 dl vatten
  • 250 g torkade aprikoser 
  • 1 burk kikärtor á 380g 
  • 1 st aubergine 
  • 1 st squash 
  • 1 dl hasselnötter 
  • 1 kruka koriander 
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 8 dl couscous 
  • 1 tsk gurkmeja

Myntayoghurt

  • 5 dl matyoghurt 
  • En kruka mynta 
  • 1 citron 
  • salt och peppar

Marockansk lammgryta med myntayoghurt

Det här receptet passar att laga med:
Lammbog, Lammlägg

Gör så här:

  1. Skär av köttet från benet och skär det i bitar. 
  2. Finhacka lök och vitlök. 
  3. Blanda ihop kryddorna, socker, löken, skal och juice från citron och apelsin och lägg i köttet i blandningen. Låt köttet ligga i kryddorna någon timme eller över natten. (Kom ihåg att alltid köpa ekologiska frukter när du ska använda skalet i matlagning och skölj dom väl innan.) 
  4. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttet med kryddblandningen och låt det fräsa en stund. 
  5. Skär aprikoserna i bitar. Tillsätt sedan fond, vatten och 2/3 av aprikoserna i grytan. 
  6. Låt grytan stå och koka i cirka 2 timmar, tills köttet blivit mört. Om grytan förlorar för mycket vätska tillsätt mer vatten. 
  7. Häll av spadet från kikärtorna och skölj dom med vatten. Skär squash och aubergine i stänger. När grytan nästan kokat klart häll i kikärtor, squash och aubergine. Smaka av grytan med salt och peppar eller tillsätt mer av andra kryddor om det behövs. 
  8. Rosta och skala hasselnötterna, lättaste sättet att skala nötterna på är att du först skållar dom sen lägger du dom i en handduk och gnuggar så faller skalet av. Hacka nötterna grovt i bitar. 
  9. Blanda matyoghurt med hackad mynta, skal och juice från citronen, salt och peppar. 
  10. Koka couscous enligt förpackningen. Blanda gärna ner lite gurkmeja i vattnet så får couscousen en fin gul färg. 
  11. Toppa grytan med färsk koriander, hasselnötter och resten av aprikoserna. Servera tillsammans med couscous och myntayoghurt.

Fler recept med Lammbog, Lammlägg

  • Högrevsgryta med svamp
    ca 8-10 port
    Högrevsfärs
  • Gulasch med gremolata
    ca 6-8 port
    Grytbitar
  • Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök
    ca 4 port
    Lammstek
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé| Rostasfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA