Mustig lammgryta med rotfrukter

ca 2 tim
ca 6 port

Lammgryta

  • 1,5 kg lammlägg och lammbog (med ben)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g kålrot
  • 3 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl vitt vin
  • En halv apelsin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl stora vita bönor
  • 6 port potatis
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Mortla timjan och rosmarin. Skala och skär morötter och kålrot i tärningar.
  2. Hetta upp olja i en stor gryta köttet några minuter och krydda med salt och svartpeppar.
  3. Tillsätt sedan lök och vitlök och låt bli mjukt några minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till och ha sedan i vitt vin, vatten, buljong, timjan och rosmarin. Låt småputtra 1,5 timme under lock och ta sedan upp köttet.
  4. Tillsätt sedan de avsköljda bönorna och låt koka 15 minuter till. Under tiden kan du skära köttet i bitar och plocka bort köttet och lägg sedan tillbaka köttet i grytan.
  5. Smaka sedan av med skal och saft från apelsinen och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
  6. Koka potatisen och servera grytan med pressad potatis.

Fler recept med lammlägg, lammbog

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!