
Mustig lammgryta med rotfrukter
ca 2 tim
ca 6 port
Lammgryta
- 1,5 kg lammlägg och lammbog (med ben)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 600 g kålrot
- 3 morötter
- 2 msk tomatpuré
- 2,5 dl vitt vin
- En halv apelsin
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 2 dl stora vita bönor
- 6 port potatis
- 1 grönsaksbuljongtärning
Gör så här
- Skala och hacka lök och vitlök. Mortla timjan och rosmarin. Skala och skär morötter och kålrot i tärningar.
- Hetta upp olja i en stor gryta köttet några minuter och krydda med salt och svartpeppar.
- Tillsätt sedan lök och vitlök och låt bli mjukt några minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs en minut till och ha sedan i vitt vin, vatten, buljong, timjan och rosmarin. Låt småputtra 1,5 timme under lock och ta sedan upp köttet.
- Tillsätt sedan de avsköljda bönorna och låt koka 15 minuter till. Under tiden kan du skära köttet i bitar och plocka bort köttet och lägg sedan tillbaka köttet i grytan.
- Smaka sedan av med skal och saft från apelsinen och krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
- Koka potatisen och servera grytan med pressad potatis.