ca 4 h
ca 6-8 port

Oxbringa

  • 2 kg oxbringa
  • 1 msk liquid smoke
  • Några skivor bröd
  • 50 g smör
  • 1 dl majonnäs 
  • 1 dl BBQ-sås 
  • Jalapenos till servering

Rubb

  • 3 msk paprikapulver med röksmak 
  • 3 msk lökpulver
  • 3 msk salt
  • 2 msk peppar
  • 1 msk socker

Picklad lök

  • 2 st rödlökar 
  • 3 dl vatten 
  • 2  dl socker
  • 1 dl ättika 

Smoked brisket sandwich

Det här receptet passar att laga med:
Oxbringa

Gör så här:

  1. Till detta recept har oxbringan tillagats med hjälp av en sous vide och sen avslutats med att rökas på grillen. Vill du, kan du välja att endast röka köttet men det kräver mer tid och arbete.  
  2. Blanda ihop kryddorna till rubben och gnid in 2/3 av kryddmixen på köttet. 
  3. För att få plats med köttet i vakuumpåsar, dela det på mitten. Lägg köttet i påsarna och häll i en ½ msk liquid smoke i vardera påse. Vakuumförpacka påsarna och lägg i vattenbadet tillsammans med sous viden.
  4. I detta recept fick köttet ligga i 48h med temperaturen inställd på 57 grader. Man kan också välja en högre temperatur, längre eller kortare tid i vattenbadet det påverkar köttet olika och är en smaksak hur man vill ha det.
  5. När köttet är klart i vattenbadet ta ur påsarna och lägg ut köttet och låt det ligga och svalna. När du tar ut köttet ur påsarna kan du behålla vätskan som blir, den kan du använda senare för att smaksätta sås med eller som i detta fall steka brödskivorna i.
  6. För detta recept har rökningen gjorts på en gasolgrill en kolgrill fungerar också eller om man har en rök så kan man såklart använda den. Börja med att tända grillen och låt den bli varm. Låt sedan hälften av brännarna vara igång. Ta en aluminiumform och fyll den med träspån, lägg sedan formen på den varmare sidan av grillen. 
  7. Oxbringa består av många lager fett och muskler, försök därför skära bort det mesta av fettet innan den läggs på grillen så rökningen kommer åt köttet istället för fettet. Massera in det sista av rubben på köttet och lägg köttet på den svalare delen av grillen. Här får den ligga till den fått en svart yta. Försök hålla grillen igång till 100-150 grader och låt köttet ligga några timmar. Kom ihåg att inte öppna grillen för mycket så du släpper ut rök och värme utan använd en termometer. Efter ett tag kan du behöva fylla på med mer spån.
  8. Under tiden köttet ligger på grillen kan du förbereda tillbehören. Skala och skiva rödlök i tunna skivor. Koka upp vatten, ättika och socker. Ta av kastrullen precis när det börjat koka och lägg i löken. Låt stå tills det svalnat.
  9. Skiva brödet och stek de i smör och en skvätt av köttspadet tills det fått en fin brun färg.
  10. Skär upp köttet i skivor. 
  11. Bygg ihop mackan: börja med en skiva rostat bröd och bred den med majonnäs och BBQ-sås, lägg på ett salladsblad och några skivor av köttet. Toppa med picklad lök och jalapenos.

 

Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA