Kotlettrad

HUR SKA JAG TILLAGA KOTLETTRAD?

Hel kotlettrad är ett magert, relativt mört kött med en mild fläsksmak som passar utmärkt att marinera. Detlajen kan förekomma i många varianter. Utskuren och putsad från fett och senor benämnns kotletten fläskytterfilé eller fläskhare. När man benat ur kotlettraden får man detaljen som benämns kamben eller back ribs. Kamben liknar revbensspjäll till karaktär och är med rätt tillagning riktigt saftigt och mört. Kamben blir som bäst om du förkokar tills benen börjar släppa från köttet. Lägg därefter på glaze eller marinad och grilla eller stek i ugn för en knaprig yta. Lägger du råa kamben på grillen är det viktigt att de tillagas på låg värme under lång tid. Kamben är perfekt att duka fram på buffén eller plocka ner i picknickkorgen eftersom de är lika goda kalla som varma. 

ALLA RECEPT MED KOTLETTRAD>

Ölkokta grillribs

ca 3 port
Läs mer Grillribs| Kamben

Förkoka kamben

Snabba tips för det perfekta förkoket

  • Putsa kambenen och lägg i en kastrull med vatten som täcker köttet.
  • Koka upp och skumma med en slev. 
  • Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i ca 1,5 timme. 
  • Ta upp ribsen när innertemperatur är runt 70 grader eller när köttet släpper från benen.
  • Buljongen som blir kvar kan du använda som bas till soppa eller gryta. 

ALLA RECEPT MED KOKTA KAMBEN >

Glazade kamben med potatissallad
Ca 4 port
Läs mer Kamben

Grilla kamben

Snabba tips för att grilla kamben

  • Förkoka kambenen.
  • Marinera eller glaza med fördel ett par timmar innan grillning, gärna över natten.
  • Se till att köttet är rumstempererat 
  • Pensla  med lite extra glaze och grilla på direkt värme i cirka 5 minuter.
  • Låt köttet vila i minst 10-15 minuter så hinner fibrerna binda köttsaften och kambenen blir saftiga.

ALLA RECEPT MED GRILLADE KAMBEN >

Fläskytterfilé i ugn

Snabba tips för den perfekta steken

  • Sätt ugnen på 100-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare kött, men då blir såklart tillagningstiden längre. 
  • Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
  • Marinera köttet i cirka en timme innan, torka av marinaden innan du lägger biten i pannan annars finns risken att ytan bränns vid. 
  • Bryn köttet i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila så tappar köttet inte lika mycket köttsaft när du skär upp det.

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

65 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Tidigare var rekommendation att endast tillaga fläsk vällagad, 70 grader. Svenskt griskött testas dock för både salmonella och trikiner och du kan låta temperaturen stanna vid 65 grader även om det är vanligast att kotlettrad upphettas till 70 grader.

VAR SITTER DETALJEN?

Vad har "hare" med kotlettraden att göra? 

Kotlettraden sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. Fläskytterfilé kommer alltså från grisens rygg och är ingen filé även om det kan låta så på namnet. Den andra benämningen för fläskytterfilé, fläskhare, kan också väcka en rad frågetecken till liv; detaljen sitter väl på en gris? Ordet fläskhare kan härledas till tyskans "Hase" (som betyder hare) och nederländska "Haasje" (som också betyder hare och även ländmuskel). Ländmuskeln ansågs vara den finaste biten och " Haas" blev sedan en stämpel för " fin köttbit". På Gårdssällskapet sätter vi också kvalitetsstämpel på köttbiten genom att kalla den. premiumkotlett. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA