Klassisk köttfärssås och spaghetti

1h
8 port

Köttfärsås

  • 1 kg nötfärs (går lika bra med blandfärs)  
  • 2 gula lökar 
  • 3 morötter 
  • 2 selleristjälkar 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 1 dl tomatpuré 
  • 3 dl rött vin 
  • 3 lagerblad 
  • 3 burkar krossade tomater (á 400 g) 
  • 1,5 msk torkad oregano 
  • 1 tsk torkad timjan

Tillbehör

  • 8 port spaghetti

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär i små tärningar. Skär även sellerin i fina tärningar. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta och fräs lök, vitlök, morötter och selleri så det blir mjukt. 
  2. Lägg sedan grönsakerna åt sidan i en skål och fräs köttfärsen i samma gryta. Krydda med salt och svartpeppar. 
  3. Ha i tomatpurén och låt fräsa en minut till innan du har i grönsakerna, vin, lagerblad, krossade tomater, oregano och timjan i grytan. 
  4. Låt koka upp och småputtra under ca 15 minuter om du vill göra en snabbversion. Om du har tid får såsen gärna puttra under lock ca 2 timmar. 
  5. Smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron. 
  6. Koka pastan enligt anvisning och servera till köttfärssåsen. Ha gärna en sallad eller lite färska grönsakstänger att servera till. 

Fler recept med nötfärs, högrevsfärs, blandfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!