
Klassisk köttfärssås och spaghetti
1h
8 port
Köttfärsås
- 1 kg nötfärs (går lika bra med blandfärs)
- 2 gula lökar
- 3 morötter
- 2 selleristjälkar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 dl tomatpuré
- 3 dl rött vin
- 3 lagerblad
- 3 burkar krossade tomater (á 400 g)
- 1,5 msk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
Tillbehör
- 8 port spaghetti
Gör så här
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär i små tärningar. Skär även sellerin i fina tärningar. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta och fräs lök, vitlök, morötter och selleri så det blir mjukt.
- Lägg sedan grönsakerna åt sidan i en skål och fräs köttfärsen i samma gryta. Krydda med salt och svartpeppar.
- Ha i tomatpurén och låt fräsa en minut till innan du har i grönsakerna, vin, lagerblad, krossade tomater, oregano och timjan i grytan.
- Låt koka upp och småputtra under ca 15 minuter om du vill göra en snabbversion. Om du har tid får såsen gärna puttra under lock ca 2 timmar.
- Smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron.
- Koka pastan enligt anvisning och servera till köttfärssåsen. Ha gärna en sallad eller lite färska grönsakstänger att servera till.