
Fläskfilé
Om vår fläskfilé
Fläskfilé är en riktigt mör detalj, med fin och mild smak som gör den lika uppskattad till vardag som fest. Med sin låga fetthalt tillagas den bäst snabbt och varsamt för att behålla sin saftighet. Stek eller grilla hel, eller skär den i skivor eller bitar för en snabbare tillagning. Vårt kött kommer från svenska ekologiska KRAV-gårdar där grisarna lever fritt, bökar i jorden och får ekologiskt foder som ger köttet sin rena och fina smak.
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt fläskkött.
Var sitter detaljen?
Fläskfilén sitter under kotlettraden, på insidan av ryggbenet på grisen. Eftersom denna muskel är mindre aktiv än många andra blir köttet extra mört och fint i konsistensen.

Så tillagar du fläskfilé
Innertemperatur
Tillagningstips
Fläskfilé i ugn
För bästa resultat, låt fläskfilén bli rumstempererad innan tillagning och marinera den gärna minst en timme. Torka av köttet för en finare stekyta och bryn det försiktigt i en inte alltför het panna. Tillaga sedan i ugn på 175 grader eller lägre. Ta ut fläskfilén strax innan den når önskad innertemperatur och låt den vila i minst 10–15 minuter innan du skär upp den.
Steka fläskfilé
Låt fläskfilén bli rumstempererad och skär bort eventuella senor. Salta i god tid för en jämn och tydlig smak. Bryn köttet runt om i en inte alltför het panna och efterstek sedan under lock på svag värme i 15–20 minuter. Låt fläskfilén vila innan du skär upp den, så bevaras saftigheten.
Grilla fläskfilé
Låt köttet bli rumstempererat och marinera det gärna minst en timme före grillning. Torka av filén för en fin yta och bryn den hastigt på direkt värme innan du låter den gå klart under lock på indirekt värme. Vänd inte för ofta, utan först när vätska tränger upp på ovansidan. Låt fläskfilén vila innan du skär upp den för bästa resultat.
Recept med fläskkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.