1,5 h + tid för marinering
4 port

Köttet med marinad 

  • 1 kg bogbladskotletter
  • Zest från 1 citron
  • 0.5 dl citronjuice
  • 0.5 dl olivolja
  • 1-2 vitlöksklyfta, riven eller pressad 
  • 2 äpplen, mixade (kan ersättas med äppelmos eller äppelmust!)
  • 0.5 msk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

 

Pärlcouscoussallad 

  • 2 dl pärlcouscous
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 100 g jordgubbar
  • 65 g spenat
  • 75 g fetaost
  • 1 liten färsk rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl färska örter ex. persilja och basilika
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm salt 
  • 0,5 krm peppar

 

Äppeltzatziki 

Går kanon att förbereda några timmar innan servering!

  • 1 äpple
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 msk olivolja
  • Salt och peppar

Äppelmarinerade bogbladskotletter med äppeltzatziki och pärlcouscoussallad

Det här receptet passar att laga med:
Bogbladskotletter

Gör så här:

  1. För att förbereda köttet, riv det yttersta skalet från citronen i en 3L-plastpåse med fint rivjärn. Riv eller pressa vitlöksklyftan i samma påse. Tillsätt citronjuice, olivolja, salt och peppar. 
  2. Kvarta två äpplen och skär bort kärnhuset. Mixa dem fint (tillsätt någon matsked vatten om det blir för torrt för maskinen att klara av) och tillsätt i marinadpåsen. 
  3. Lägg bogbladskotletterna i påsen och förslut den. Låt marinera i 1-3h. Ju längre desto mer av äppelsmaken sätter sig i köttet!
  4. För att göra salladen (det här kan du även göra dagen innan), koka upp 0,5 L vatten tillsammans med buljongtärningen. Tillsätt pärlcouscous och låt småkoka i 20 minuter. 
  5. Mixa under tiden olivolja, vatten, vitvinsvinäger, färska örter vitlöken, saltet och pepparn till en dressing. 
  6. Snoppa och kvarta jordgubbarna. Skiva den färska rödlöken tunt och smula fetaosten. Lägg dessa åt sidan tills strax innan servering, eller förvara separat om du gjort salladen redan dagen innan.  
  7. Häll av vattnet från couscousen och blanda med dressingen när den fortfarande är varm. Låt svalna och ställ i kylen till servering. 
  8. För att göra äppeltzatzikin, riv ett äpple grovt. Lägg rivet i en finmaskig sil och pressa ut vätska. Blanda med matlagningsyoghurt, riven vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen minst 30 minuter innan servering. 
  9. Vid servering, varva spenat, couscous, jordgubbar, rödlök och fetaost på ett serveringsfat. Det går såklart att blanda allt i en skål men om jordgubbarna är lite för mjuka är risken då att de blir mosiga. 
  10. För att grilla bogbladskotletterna, hetta upp grillen till ca 250 grader, det ska vara så varmt att du kan hålla handen nära grillen mer än en sekund eller två. Grilla köttet på direkt värme, ett par minuter per sida. Köttet är klart när det känns fast och inte läcker rosa köttvätska. Kontrollera gärna så att temperaturen är 70 grader, då vet du att det är klart. Låt köttet vila ca 10 minuter innan servering.

Fler recept med Bogbladskotletter

  • Bogbladskotletter med champinjonsås
    4 port
    Bogbladskotletter
  • Banh mi - vietnamesisk macka
    4 port
    Bogbladskotletter
  • Långkokt bogbladsragu med pasta
    ca 4 port
    Bogbladskotletter
  • Grillad bogbladskotlett med gratinerad fänkål och dragonsås
    ca 3-4 port
    Bogbladskotletter

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA