Chiligryta med bönsalsa, picklad rödlök och guacamole

ca 3h
ca 6 port

Chiligryta

  • ca 1 kg högrevsfärs

  • 1 kg innanlår
  • 1 pkt bacon (á 140 g)
  • 1 röd chili
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 msk chilipulver
  • 1,5 msk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1,5 msk malen ingefära
  • 33 cl öl
  • 250 g krossade tomater

Picklad rödlök

  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 3 små rödlökar

Bönsalsa med mango

  • 250 g stora vita bönor
  • 1 mango
  • 3 salladslökar
  • 0,5 röd chili
  • 1 kruka koriander
  • 2 tomater
  • 1 lime
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Strimla baconet. Finhacka chilin. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan över i en stor gryta, gärna gjutjärn. Stek även baconet och lägg sedan i grytan.
  3. Stek sedan lök och chili ett par minuter och tillsätt sedan vitlök och tomatpuré. Låt fräsa en minut till och tillsätt sedan chilipulver, spiskummin, oregano och ingefära och fräs en minut till. Tillsätt lökblandningen i grytan och tillsätt öl och krossade tomater. Krydda med salt och låt koka upp. Låt sedan puttra under lock ca 3 timmar. Rör om då och då.
  4. Snabbpicklad rödlök: Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Skiva rödlök tunt och lägg i lagen. Låt stå i kylen en timme.
  5. Bönsalsa: Skölj bönorna i kallt vatten och grovhacka de. Skär mango i fina tärningar. Finhacka chili. Tärna tomaten utan kärnhusen. Strimla salladslöken. Blanda bönorna med mango, salladslök, chili och tomat. Blanda i skal och saft från limen, olja och vinäger. Låt stå i kylen ca 1 timme och blanda sedan i finhackad koriander, salt och svartpeppar.

Fler recept med högrevsfärs, innanlår, bacon

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!