Empanadas med kryddig fyllning

ca 40 min
ca 12 port

Fyllning

  • 300 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 burk krossade tomater (á 400 g)
  • 12 kärnfria oliver
  • 3 ägg

Deg

  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök så det blir mjuk.
  2. Tillsätt färsen och bryn den så den får fin färg. 
  3. Tillsätt sedan tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, oregano och chiliflakes och låt fräsa med en minut. 
  4. Tillsätt sedan krossade tomater och låt puttra ihop ca 10 minuter.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ sedan kallt så den svalnar under tiden du gör degen.
  6. Koka äggen så de blir hårdkokta. Skölj sedan kallt en stund, skala och skär i kvartar.
  7. Sätt på ugnen på 175 grader.
  8. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och vispa ner 2 dl vetemjöl så det blir klumpfritt. Vispa ner smöret och arbeta sedan in resten av mjölet så det blir en smidig deg.
  9. Dela degen i 12 lika stora bitar och rulla till bollar. Kavla sedan ut till rundlar, ca 12 cm i diameter.
  10. Lägg på köttfärsröran på ena halvan men lämna kanten fri. Lägg på en äggbit och en oliv och vik sedan över degen så det blir en halvmåne. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Sätt in i ugnen ca 25 minuter.

Fler recept med nötfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!