Flankstek med krossad potatis och syrlig örtkram
ca 30 min
ca 4 port
Flankstek
- 800 g flankstek
- 1 kg potatis
- 0,5 dl olivolja
Örtkräm
- 1 äggula
- 1,5 dl rapsolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 0,5 citron
- 1 dl créme fraiche
- 1 vitlöksklyfta
- En näve persilja
- En näve basilika
- En näve koriander
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Tvätta potatisen och dela på hälften och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och svartpeppar. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
- Under tiden kan du göra örtkrämen. Finhacka örterna. Lägg dijonsenap, vinäger och äggulan i en skål och vispa ihop. Häll sedan droppvis ner oljan. Vispa flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Tillsätt skal från citronen samt salt, svartpeppar och cayennepeppar. Rör sedan ner créme fraiche, pressad vitlök och hackade örter och smaka av med kryddor och pressad citron.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek flanksteken 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sedan vila 5-10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Se till att skära tvärs över fibrerna (inte längs med).
- Eller, grilla flanksteken 4 minuter per sida på direkt värme. Låt vila 5-10 minuter innan den skärs upp.
- Krossa potatisen lätt med en gaffel och servera till köttet tillsammans med örtkrämen.


