
Grillad fläskkarré med quinoasallad
1 h
4 port
Fläskkarré
- 1 kg fläskkarré
- 2 msk honung
- 1,5 msk kinesisk soja
- 1 tsk chiliflakes (0,5 för känsliga munnar)
- 1 citron, saften av
- 2 klyftor vitlök
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 dl rapsolja
Fläskkarré är vårt förslag på kött, men salladen och röran funkar i princip med allt grillkött och korv!
Quinoasallad med broccoli
- 2 dl quinoa
- 1 broccolihuvud
- 1 färsk rödlök
- 1 dl citronjuice
- Zest från 1 citron
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 dl bladpersilja och basilika
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
Fetaostkräm
- 100 g fetaost
- 2 dl créme frâiche
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 1 msk persilja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk honung
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk salt
Gör så här
- Skiva fläskkarrén i ca 2 cm tjocka skivor (om du inte har den redan skivade varianten). Blanda marinaden och lägg den och fläskkarrén i en påse eller burk i minst 30 minuter. Om du har tid kan du gärna förbereda detta på morgonen eller dagen innan.
- Tillaga quinoan enligt instruktionerna på paketet. Blanda dressingen till broccoli- och quinoasalladen.
- Dela broccolihuvudet i mindre buketter och skiva upp rödlöken.
- Blanchera eller ånga broccolin ett par minuter, känn på den ett par gånger så att du inte låter den överkokas. Vänd ner den i dressingen tillsammans med quinoan och låt stå tills fläskkarrén är färdig.
- Smula din fetaost i en skål. Använd exempelvis en gaffel.
- Hacka örterna och lägg i skålen med fetaost, riv i vitlöken och pressa i honungen, blanda runt. Blanda i din creme fraiche och smaka upp med salt och svartpeppar. Om det inte passar så kan du såklart skippa örterna! Röran blir fräsch och god ändå.
- Hetta upp grillen till 250 grader, du ska inte kunna hålla handen för nära gallret i mer än 2 sekunder. Lägg köttet på grillen och tillaga ca 3-5 minuter per sida. Du kan skära i köttet och kontrollera att det inte är rosa inuti. Har du en termometer kan du kontrollera att köttet är 70-75 grader.
Servera med fetaoströra, quinoasalladen, kanske lite bröd och en blandsallad.
Den här rätten funkar utmärkt att göra iordning och förvara i kylen för snabb utspisning, och smakar gott med allt grillkött eller till och med korv!