Fläskkotletter med endiver och champinjonsmör

1 h
4 port

Ingredienser

  • 600 g fläskkotletter
  • 1/2 apelsin
  • Salt och peppar
  • 50 g smör
  • 1 msk olivolja

Endive

  • 2 endiver
  • 100 g smör 
  • 1/2 apelsin
  • 1 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt 
  • 1/2 tsk svartpeppar

Champinjonsmör

  • 250 g smör
  • 100 g champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Gör så här

    1. Dela endiverna på mitten och krydda snittytan med salt, peppar, skalet från en halv apelsin och socker.  

    2. Smält smör i en stekpanna på låg värme och lägg i endiverna med snittytan nedåt. Låt ligga minst 30 minuter eller tills dom börjar mjukna. 

    3. Ta fram dina fläskkotletter, torka av med papper, krydda med salt och svartpeppar. 

    4. Värm en panna med olivolja på hög värme. Stek kotletterna ca 2 minuter på bägge sidorna, på slutet lägger du i en klick smör, pressar i saften från en halv apelsin och öser kotletterna ungefär 1 minut eller tills dom når en innertemperatur på 65 grader, låt sen vila 5-10 min. 

    5. Endive: Tillsätt nu balsamvinäger och saften från en halv apelsin i pannan och låt koka in i endiverna. Ställ sedan åt sidan. 

    6. Champinjonsmör: Ställ ut smöret och låt bli rumstempurerat. Hacka lök, champinjoner, persilja och vitlök fint. 

    7. Stek lök, champinjoner, persilja och vitlök på medelvärme i en stekpanna med lite smör. Krydda med salt och peppar. 

    8. Låt svalna och mixa sedan med smöret. Smaka upp med salt och peppar. Servera rätten med sallad och lite nymalen svartpeppar.  

Fler recept med premiumkotletter

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!