 
        Gryta på lammnacke
3,5 h
                6 port 
            Ingredienser
- Ca 1 kg lammnacke
- 4 stjälkar selleri
- 1 gul lök
- 2 stora morötter
- 1 stor vitlöksklyfta
- 750 ml rött vin
- 7 dl kycklingfond (2 msk koncentrat + 7 dl vatten)
- 1 dl tomatpuré
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 1 burk konserverade hela tomater
- 6 st schalottenlökar
- 2 dl svarta oliver
- Salt
- Peppar
- Smör
- Rapsolja
Gör så här
- Låt köttet bli bli rumstempererat.
- Värm ugnen till 175°.
- Skala och hacka lök, morot, selleri, gul lök och vitlök grovt.
- Ta ut köttet ur förpackningen och torka av eventuell vätska. Krydda med salt och peppar.
- Hetta upp en gryta till medelhög värme med rapsolja och smör i. Bryn köttet på alla sidor i omgångar.
- Lägg köttet åt sidan och tillsätt de grönsakerna. Fräs ett par minuter så att det börjar ta färg. Sänk värmen till medium och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa i ca 5 minuter till så att tomatpurén karamelliserar sig.
- Tillsätt vinet och kycklingfonden och låt koka upp tillsammans med de konserverade tomaterna och körsbärstomaterna. När det puttrar igen tillsätter du lammet.
- Låt grytan puttra under lock i ugnen i minst 2,5h. Ju längre den kokar desto mörare blir köttet och grytan blir mustigare.
- Skala schalottenlökarna.
- Ta ut grytan från ugnen och tillsätt schalottenlökarna och svarta oliver.
- Låt puttra ca 30 minuter till på spisen utan lock för att reducera ner såsen.
- Servera med nybakt bröd, ugnsrostade potatisar eller smörstekta grönsaker.
 
 
                 
                        

