Gryta på lammnacke

3,5 h
6 port

Ingredienser

  • Ca 1 kg lammnacke
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 2 stora morötter
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 750 ml rött vin
  • 7 dl kycklingfond (2 msk koncentrat + 7 dl vatten)
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 1 burk konserverade hela tomater
  • 6 st schalottenlökar
  • 2 dl svarta oliver
  • Salt
  • Peppar
  • Smör
  • Rapsolja

Gör så här

  1. Låt köttet bli bli rumstempererat.
  2. Värm ugnen till 175°.
  3. Skala och hacka lök, morot, selleri, gul lök och vitlök grovt.
  4. Ta ut köttet ur förpackningen och torka av eventuell vätska. Krydda med salt och peppar.
  5. Hetta upp en gryta till medelhög värme med rapsolja och smör i. Bryn köttet på alla sidor i omgångar.
  6. Lägg köttet åt sidan och tillsätt de grönsakerna. Fräs ett par minuter så att det börjar ta färg. Sänk värmen till medium och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa i ca 5 minuter till så att tomatpurén karamelliserar sig.
  7. Tillsätt vinet och kycklingfonden och låt koka upp tillsammans med de konserverade tomaterna och körsbärstomaterna. När det puttrar igen tillsätter du lammet.
  8. Låt grytan puttra under lock i ugnen i minst 2,5h. Ju längre den kokar desto mörare blir köttet och grytan blir mustigare.
  9. Skala schalottenlökarna.
  10. Ta ut grytan från ugnen och tillsätt schalottenlökarna och svarta oliver.
  11. Låt puttra ca 30 minuter till på spisen utan lock för att reducera ner såsen.
  12. Servera med nybakt bröd, ugnsrostade potatisar eller smörstekta grönsaker.

Fler recept med lammnacke

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!