2 h
4 port

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 1,7 kg
  • 150 g rumstempererat smör
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 0,25 kruka färsk rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 4 schalottenlökar
  • 3 dl grädde
  • Svartpeppar

Hel kyckling i ugn

Det här receptet passar att laga med:
Hel kyckling

Gör så här:

  1. Låt kycklingen bli rumstempererad.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Pressa juice och riv zest från citronen, plocka bladen från de färska örterna och riv vitlök. Lägg allt i en oöm bunke och mixa med en stavmixer tills det är slätt och sammanhängande.
  4. Peta in ca 2/3 av smöret under skinnet på kycklingen och smeta resten av smöret ovanpå skinnet.
  5. Skala och halvera schalottenlökarna. Peta in så många du kan i kycklingen och lägg resten i en ugnsform tillsammans med kycklingen.
  6. Ställ formen på ett galler mitt i ugnen. Låt den stå inne i ca 1,5 h eller tills dess att kycklingen har en innertemperatur på 82° vid lårbenet.
  7. Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg den på en skärbräda.
  8. Häll över vätskan från formen till en liten kastrull och tillsätt grädden. Låt puttra i minst 5 minuter eller tills såsen gått ihop. Rör ofta.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller ris tillsammans med de ugnsbakade schalottenlökarna.

Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA