Hel kyckling i ugn
2 h
4 port
Ingredienser
- 1 hel kyckling ca 1,7 kg
- 150 g rumstempererat smör
- 3 stora vitlöksklyftor
- 1 citron
- 0,5 kruka färsk timjan
- 0,25 kruka färsk rosmarin
- 2 tsk salt
- 4 schalottenlökar
- 3 dl grädde
- Svartpeppar
Gör så här
- Låt kycklingen bli rumstempererad.
- Sätt ugnen på 175°.
- Pressa juice och riv zest från citronen, plocka bladen från de färska örterna och riv vitlök. Lägg allt i en oöm bunke och mixa med en stavmixer tills det är slätt och sammanhängande.
- Peta in ca 2/3 av smöret under skinnet på kycklingen och smeta resten av smöret ovanpå skinnet.
- Skala och halvera schalottenlökarna. Peta in så många du kan i kycklingen och lägg resten i en ugnsform tillsammans med kycklingen.
- Ställ formen på ett galler mitt i ugnen. Låt den stå inne i ca 1,5 h eller tills dess att kycklingen har en innertemperatur på 82° vid lårbenet.
- Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg den på en skärbräda.
- Häll över vätskan från formen till en liten kastrull och tillsätt grädden. Låt puttra i minst 5 minuter eller tills såsen gått ihop. Rör ofta.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt potatis, pressad potatis eller ris tillsammans med de ugnsbakade schalottenlökarna.


