30 min + 20 min i ugn
8 port

Ingredienser 

 

  • 25 g färsk jäst 
  • 3,5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 420 g vetemjöl special (1 dl motsvarar ca 60g)
  • 1 msk flingsalt

 

  • Färska örter och körsbärstomater till dekoration
  • Olivolja till plåten och gräddningen

Julgransfocaccia

Det här receptet passar att laga med:
Tillbehör

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och honung. Rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt 60 g vetemjöl special och rör runt. Tillsätt flingsaltet i smeten innan du pö om pö tillsätter resterande mjöl. Rör noggrant under hela tiden. Degen ska vara riktigt kladdig och inte riktigt gå att knåda för hand. Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter. 
  3. Pensla en ugnsfast form eller bakplåtspappersklädd plåt rikligt med olivolja innan du stjälper upp degen på den. Tryck och dra ut degen till 2–3 cm tjocklek. Dekorera med örter och halverade körsbärstomater. Obs! Viktigt är att om du använder tomater så måste snittytan vara uppåt, annars blir focaccian degig av all extra vätska de kommer att släppa ifrån sig. 
  4. Täck den dekorerade degen med plastfolie och en bakhandduk och låt jäsa i 35 minuter. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader över och undervärme. 
  6. Pensla degen rikligt med olivolja innan du sätter in den i ugnen i 15–20 minuter eller tills den fått fin färg. 

Låt svalna innan du serverar! Vi rekommenderar att du delar med dig, men risken finns att du kommer äta upp hela själv. 

Fler recept med Tillbehör

  • Laxtoast
    4 port
    Tillbehör
  • Färskostpaj med varmrökt lax och sparris
    6–8 port
    Tillbehör
  • Potatisterrin
    4 port
    Tillbehör
  • Brysselkål med honung, chevre och rucola
    4 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA