Julgransfocaccia

30 min + 20 min i ugn
8 port

Ingredienser 

 

  • 25 g färsk jäst 
  • 3,5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 420 g vetemjöl special (1 dl motsvarar ca 60g)
  • 1 msk flingsalt

 

  • Färska örter och körsbärstomater till dekoration
  • Olivolja till plåten och gräddningen

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja och honung. Rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt 60 g vetemjöl special och rör runt. Tillsätt flingsaltet i smeten innan du pö om pö tillsätter resterande mjöl. Rör noggrant under hela tiden. Degen ska vara riktigt kladdig och inte riktigt gå att knåda för hand. Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter. 
  3. Pensla en ugnsfast form eller bakplåtspappersklädd plåt rikligt med olivolja innan du stjälper upp degen på den. Tryck och dra ut degen till 2–3 cm tjocklek. Dekorera med örter och halverade körsbärstomater. Obs! Viktigt är att om du använder tomater så måste snittytan vara uppåt, annars blir focaccian degig av all extra vätska de kommer att släppa ifrån sig. 
  4. Täck den dekorerade degen med plastfolie och en bakhandduk och låt jäsa i 35 minuter. 
  5. Sätt ugnen på 220 grader över och undervärme. 
  6. Pensla degen rikligt med olivolja innan du sätter in den i ugnen i 15–20 minuter eller tills den fått fin färg. 

Låt svalna innan du serverar! Vi rekommenderar att du delar med dig, men risken finns att du kommer äta upp hela själv. 

Fler recept med tillbehör

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!