5 tim
Ca 6 port

Skinkstek

  • 1,2 kg skinkstek
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 vitlöksklyftor

Skysås

  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk kalvfond
  • 1 tsk dijonsenap

Äppelrisotto

  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl risottoris
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl äppelmust
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl parmesan
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g smör
  • 2 syrliga äpplen

Lågtempad skinkstek med äppelrisotto

Det här receptet passar att laga med:
Skinkstek

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 90 grader
  2. Mortla timjan, rosmarin och fänkålsfrön och blanda med pressad vitlök. Krydda köttet med salt och svartpeppar och gnid sedan in kryddblandningen.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs köttet runtom och lägg sedan i en ugnssäker form. Stick in en termometer i mitten av köttet och ställ in i ugnen tills den når en innertemperatur på 70 grader (ca. 5 timmar).
  4. Fortsätt med risotton. Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet och musten. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då.
  6. Under tiden kan dukärna ur äpplena och skär i tärningar. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i äppeltärningarna, dijonsenap, parmesanost, smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  7. När steken är klar kan du ta ut den och linda in i aluminiumfolie och låt vila ca 15 minuter. Under tiden kan du göra såsen.
  8. Sila skyn och häll i en kastrull. Tillsätt grädde, dijonsenap och kalvfond och låt koka upp. Red av med maizena och smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

Fler recept med Skinkstek

  • Högrevsgryta med svamp
    ca 8-10 port
    Högrevsfärs
  • Gulasch med gremolata
    ca 6-8 port
    Grytbitar
  • Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök
    ca 4 port
    Lammstek
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé| Rostasfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA