Lammpanna med rotsaker och äppelsalsa
1 h
4 port
Ingredienser
4 lammkotletter ca 650 g
Rotfruktspanna
600 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 morötter
0,75 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
Olivolja
Salt & peppar
Äppelsalsa
0,25 rödlök
2 äpplen
1 röd chilipeppar
3 msk citronjuice
2 msk olivolja
1 dl finhackad persilja
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Kvarta potatisarna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Blanda dem med potatisen. Ringla olivolja över potatisen och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen i 20 minuter.
- Kärna ur och finhacka äpplen, rödlök och chilipeppar. Blanda med finhackad persilja, citronjuice och olivolja. Om mer hetta önskas kan chiliflakes tillsättas.
- Skala och skär bitar av resterande grönsaker. Salta och peppra lammkotletterna på båda sidorna. Blanda grönsakerna med potatisen på plåten, salta och peppra en gång till och fös grönsakerna åt sidan på plåten. Lägg Lammkotletterna på plåten och baka i ugnen i 5–7 minuter.
- Ta ut plåten från ugnen, rör om grönsakerna och vänd på lammkotletterna. Tillaga även denna sida 5–7 minuter innan du tar ut plåten igen. Om du har en termometer kan du kontrollera att temperaturen är mellan 55–70 grader. Låt köttet vila minst 5 minuter innan du serverar tillsammans med äppelsalsan.
Tips! Byt ut grönsakerna efter säsong och preferenser i familjen! Sötpotatis, pumpa och aubergine är fler grönsaker som gör sig toppen på plåt!


