
Lammracks med tomatglaze och hasselbackspotatis
1,5 tim
2-4 port
Lammracks
- Ca 500 g lammracks
- (lammkotletter funkar också!)
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk oregano nypa chiliflake
Tomatglaze
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 msk riven färsk ingefära
- 1 dl ketchup
- En nypa chiliflakes
- 1 msk honung
- 0,5 dl soja
- 1 tsk sesamolja
- 2 tsk sesamfrö
Morotstzatziki
- 3 morötter
- 5 dl grekisk yoghurt
- 3 vitlöksklyftor
Hasselbackspotatis
- 8-12 potatisar
- Smör
- 2 msk ströbröd
Gör så här
Glaze
- Blanda ketchup med pressad vitlök, chiliflakes, riven ingefära, honung, sesamolja och soja i en kastrull och låt koka upp.
- Krydda med salt och svartpeppar..
- Tillsätt sesamfröna och ställ åt sidan.
Morotstzatziki
- Skala och riv morötterna grovt.
- Blanda yoghurt med pressad vitlök och morötter.
- Krydda med salt och svartpeppar.
Lammracks
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gnid in lammracksen med pressad vitlök och oregano
- Hetta upp smör i en stekpanna och bryn lammracksen runtom i en stekpanna så de får fin färg.
- Krydda med salt och svartpeppar.
- Lägg över lammracksen i en ugnssäker form.
- Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, men se till att den inte nuddar benen.
- Pensla med glazen och sätt in i ugnen tills en innertemperatur på 58 grader.
- Pensla en gång till under tiden.
- Ta ut ur ugnen och slå in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter.
- Skär upp köttet mellan varje ben vid servering.
- Med lammkotletter: Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek kotletterna ett par minuter per sida och pensla därefter på glazen.
Hasselbackspotatis
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skiva potatisen i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Tips! Lägg potatisen i en träslev när du skär, så skär du inte genom potatisen.
- Lägg potatisarna med skivorna uppåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla på smält smör alternativt ringla över smör på flaska.
- Krydda med salt och svartpeppar och sätt in i ugnen ca 20 minuter.
- Ta ut potatisen och ha på mer smör och toppa med ströbröd.
- Sätt in i ugnen ca 20 minuter till då potatisen får fin färg. Skär upp racksen och servera med potatisen och tzatzikin.