
Lammstek med färskpotatissallad och honung och myntayoghurt
ca 3 tim
ca 12 port
Lammstek
- 2,3 kg lammstek
- 4 vitlöksklyftor
- 1 näve färsk timjan
- 3 kvistar färsk rosmarin
- 4 msk olivolja
- 1 citron
Mynta- och honungsyoghurt
- 7 dl grekisk yoghurt
- 1 kruka mynta
- 3 msk honung
- 1-2 tsk sriracha
- 1 lime
Färskpotatissallad
- 2 dl majonnäs
- 2 kg färskpotatis
- 1 dl olivolja
- 1 citron
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk honung
- 1 knippe rädisor
- 200 g babyspenat
- 4 salladslökar
- Parmesanost
Gör så här
- Sätt på ugnen på 100 grader
- Blanda pressad vitlök med olivolja, skal och saft från citronen hackad rosmarin och timjan. Gnid in marinaden på köttet och krydda med salt och svartpeppar.
- Hetta upp en stekpanna med smör och bryn steken runtom så den får fin färg. Lägg sedan i en ugnssäker form och sätt in en köttermometer i köttets tjockaste del och sätt in i ugnen tills den når en innertemperatur på ca 60 grader. Ca 2,5-3 timmar.
- Låt köttet vila och bli ljummet/kallt innan du skär det i tunna skivor.
- Koka potatisen och skär i stora bitar. Blanda ihop olivolja med skal och saft från citronen, dijonsenap, honung, salt och svartpeppar. Häll vinägretten över potatisen när den fortfarande är varm.
- När den svalnat, blanda ner babyspenat, strimlad salladslök och rädisor skuren i kvartar. Avsluta med att vända ner hyvlad eller riven parmesan.
- Blanda yoghurten med finhackad mynta, honung, sriracha och skal från limen. Krydda med salt och svartpeppar.