ca 1,5 h
ca 6-8 port

Njurtapp

  • ca 1 kg njurtapp
  • 800 g färskpotatis 
  • 1 knippe sparris 
  • ½ rödlök 
  • 3 msk äppelcidervinäger 
  • 1/2 dl dijonsenap 
  • 1 dl rapsolja 
  • salt och peppar 

Rubb

  • ½ dl paprikapulver 
  • 2 msk salt 
  • 1 msk chiliflakes 
  • 1 msk citronpeppar 
  • 1 msk spiskummin 
  • 1 msk lökpulver 
  • 1 msk socker

Bearnaise

  • 2 st schalottenlökar 
  • 1/2 dl rödvinsvinäger 
  • 4 msk msk vatten 
  • 2 msk msk hackad dragon 
  • 300 g smör 
  • 4 st äggulor 
  • 1 krm cayennepeppar 
  • salt 
  • 2 msk hackad persilja till servering 

Njurtapp med hemslagen bearnaise

Det här receptet passar att laga med:
Njurtapp

Gör så här:

  1. Njurtapp är en lite ovanligare köttbit men väldigt god, den kan ibland även kallas "slaktarbiff" eller "onglet". Den har en sena som går genom biten, antingen kan du skära bort den innan tillagning och grilla den som två bitar. Annars går det bra att grilla den hel och sedan undvika senan vid tranchering. 
  2. Blanda ihop alla kryddor till rubben. Strö på och massera in det på köttet. Se till att täcka hela biten med rubb.
  3. För att behhålla köttbiten saftig och mör inuti används grilltekniken reverse sear. Tänd grillen på låg värme och lägg köttet på den svalare delen av grillen där den får ligga tills den nått innertemperaturen ca 50-52 grader, använd stektermometer. Njurtappen blir som bäst grillad rare-medium.
  4. Ta sedan av köttet från grillen och låt den vila inlindad i folie i cirka 10 min. Höj under tiden värmen på grillen, starta eventuell sear-effekt.
  5. Stek på köttbiten en sista gång för att få bra yta på köttet. Slutliga innertemperaturen bör ligga på cirka 55-60 grader.
  6. Vid tranchering så är det viktigt att skära köttet mot fibrerna. På njurtappen kan det vara svårt att hitta rätt håll att skära så titta ordentligt. Skiva köttet i tunna skivor.
  7. När du slår en egen bearnaise börja med att finhacka löken och lägg i en kastrull och tillsätt vinäger, vatten och dragon och låt koka upp. Reducera vätskan till ca. hälften och sila bort löken. Tillsätt eventuellt vatten så du har ca ½ dl vätska. Smält smöret på sidan om. Ställ bort kastrullen med reduktionen från värmen och vispa ner äggulor. Vispa sedan ner smöret i äggblandningen försiktigt, häll med en konstant stråle och vispa konstant. Smaka av såsen med cayennepeppar och salt. Strö över hackad persilja.
  8. Till potatissalladen börjar du med att blanda ihop vinäger, senap, olja och salt och peppar. Koka upp potatisen. Dela sparrisen i bitar, kom ihåg att inte använda nedersta delen av sparrisen då den kan vara aningen träaktig och seg. Innan du häller av potatisen, lägg i sparrisen och låt den ligga i vattnet cirka 3 min. Häll av vattnet och blanda ner skivad rödlök och dressingen.
  9. Servera potatissalladen och den hemslagna bearnaisen tillsammans med köttet.

Fler recept med Njurtapp

  • Högrevsgryta med svamp
    ca 8-10 port
    Högrevsfärs
  • Gulasch med gremolata
    ca 6-8 port
    Grytbitar
  • Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök
    ca 4 port
    Lammstek
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé| Rostasfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA