Rostas med sötpotatissallad och brynt timjansmör
Rostas
- Ca 600 g rostas
- 2 klyftor vitlök
- 5 kvistar timjan
- 200 g smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Sötpotatis
- 2 stora sötpotatisar
- 150 g grönkål
- 1 msk smör
- 100 g fetaost
- 1 granatäpple
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här
-
Putsa rostasfilen fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader.
-
Torka av fileerna, salta och peppra rikligt stek därefter på hög värme så du får en fin yta runt om hela. Lägg över filén i en ugnsfast form. Sänk därefter värmen och tillsätt 2 msk smör i pannan tillsammans med vitlöksklyftorna och 2 kvistar timjan. Häll därefter smörblandningen över köttbiten och stoppa in i ugnen. Låt steka i ugnen tills den når en innertemp på 58 grader, det tar ca 45 minuter.
-
Sötpotatissallad: Tvätta och skiva sötpotatisen i 0.5 cm tjocka skivor, smula fetaosten i en skål och kärna ur granatäpplet och lägg kärnorna i en skål.
-
Hacka grönkålen grovt, ta bort stjälken och blanda upp den med olja och salt. Stoppa in i ugnen ca 20 minuter, tills den blivit krispig.
-
Salta och stek sötpotatisen i en panna på medelvärme tillsammans med 1 msk smör. Vänd efter ett par minuter så du får en fin yta på bägge sidorna. Lägg därefter över dem i en ugnsfast form. Strö över fetaosten och ställ in i ugnen ca 5 minuter tills fetaosten smält lite.
-
Bryn resterande smör (ca 150 g) i en kastrull. När smöret börjar bubbla tillsätter du 2 kvistar timjan och drar bort från värmen.
-
Ta ut köttet, låt vila 5-10 minuter, häll vätskan från formen i timjansmöret.
-
Smula grönkål över sötpotatisen och strö över granatäpple.
-
Servera tunt skivat kött med sötpotatis och timjansmör.


