Fläskytterfilé

HUR SKA JAG TILLAGA FLÄSKYTTERFILÉ?

Fläskytterfilén, även kallad fläskkotlett, är en mångsidig bit som blir delikat både att steka, grilla eller laga i gryta. Det är ett magert, relativt mört kött med en mild fläsksmak som därför passar utmärkt att tillaga i en god marinad. För att riktigt få fram den djupa och fylliga köttsmaken ska du behålla en eventuell fettrand vid stekningen. Fettet är en smakbärare av rang! Skär därför hellre bort fettet efteråt om så önskas. På Gårdssällskapet tar vi ut fläskytterfilé som premiumkotletter med kappa. 

ALLA RECEPT MED FLÄSKYTTERFILÉ >

Fläskytterfilé i ugn

Snabba tips för den perfekta steken

  • Se till att fläskytterfilén har rumstemperatur.
  • Marinera köttet minst en timme innan tillagning. 
  • Torka av köttet för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 175 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.

ALLA RECEPT PÅ FLÄSKYTTERFILÉ I UGN >

Steka fläskytterfilé

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Se till att fläskytterfilén har rumstemperatur.
  • Skär bort överflödiga senor och skiva köttbiten
  • Marinera köttet minst en timme innan tillagning. 
  • Torka av filén för en finare stekyta och stek skivorna ett par minuter per sida
  • Låt köttet vila i innan du skär upp det.

ALLA RECEPT PÅ STEKT FLÄSKYTTERFILÉ >

Grilla fläskytterfilé

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att köttet har rumstemperatur.
  • Skär bort överflödiga senor och skiva köttbiten
  • Marinera fläskytterfilé minst en timme innan tillagning och torka av köttet innan grillning. 
  • Vänd inte filén för ofta utan först när det kommer vätska ur ovansidan.
  • Låt köttet vila innan du skär upp det.

ALLT OM ATT GRILLA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

65 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Tidigare var rekommendation att endast tillaga fläskytterfilé vällagad, 70 grader. Svenskt griskött testas dock för både salmonella och trikiner och behöver därför inte nödvändigtvis upphettas till 70 grader. Stek filén till 65 grader så får du ett mört och saftigt kött. 

VAR SITTER DETALJEN?

Kotlettrad putsad från fett och ben

Fläskytterfilé eller fläskkotlett är namnet på en hel kotlettrad putsad från fett och ben. Köttdetaljen kommer från grisens rygg och är alltså ingen filé även om det kan låta så på namnet.

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA