Griskind

HUR SKA JAG TILLAGA GRISKIND?

Griskind är en riktig uppstickare bland styckdetaljer! Köttet hyllas som en deliktess och något som den nyfikne hemmakocken ska våga sig på. Det vanligast tillagningsättet är att confitera griskinden, alltså koka detaljen i fett på låg temperatur under lång tid. Griskind är rik på bindväv vilket gör att köttet blir väldigt hårt, om det däremot får tillagas länge får du ett fantastiskt mört och saftigt kött. Vill du addera smak till din köttbit är äpple, vitlök, ingefära, salvia och senap  exempel på smaker som går fint ihop med detaljens tydliga fläsksmak. 

LÄR DIG MER OM KÖTT>

Confitera griskind

Snabba tips för att lyckas med att confitera griskind

  • Klappa in salt och peppar i köttet och lägg därefter i en gjutjärnsgryta eller motsvarande. 
  • Häll på olivolja så att det täcker oxkinden och smaksätt med kryddor om du så vill. 
  • Värm försktigt upp oljan. När oljan börjar koka sänker du temperaturen och låter den sjuda i cirka tre timmar. Alternativt ställ i ugn på 125 grader och tilllaga i ungefär till fem till åtta timmar.
  • Låt kinderna svalna i oljan.
  • Bryn dem avslutningsvis i en blandning av olja och smör i eller lägg köttet på grillen.

LÄR DIG MER OM ATT KOKA KÖTT >

Griskind i ugn

Snabba tips för ett långkok i lergryta

  • Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten ca 30 minuter.
  • Bryn köttet hastigt i en blandning av smör och olja och lägg därefter ner det i lergrytan.
  • Tillsätt exempelvis vin, vitlök, lagerblad och rosmarin samt fyll på med vatten så att det täcker köttet.
  • Ställ in grytan med köttet i kall ugn, värm till 100 grader och låt grytan stå i ugnen ca 3-4 timmar tills köttet nästan faller ihop. 
  • Ta upp köttet ur grytan och sila spadet ner i en kastrull. Koka upp spadet och krydda med salt och peppar. 

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

Grilla griskind

För den djärva grillmästaren kan griskinden ge härliga smakupplevelser. Det som krävs är tålamod eftersom kinden behöver lång tid på låg värme. Använd gärna en klotgrill eller ännu bättre en smoker. Vill du ta en lite enklare väg (helt okej, även för en mästare!) kan du först tillaga långsamt i ugn och avsluta hela processen på grillen för att ge köttet grillad karaktär. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

75 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Griskind är en styckdetalj som inte är naturligt mört, men som utvecklar en fin konsistens om den tillagas sakta. Oxkind bör nå en innertemperatur på 75 grader och därefter tillagas i ett par timmar.

VAR SITTER DETALJEN?

Kindbackar

Precis som namnet avslöjar sitter detaljen på djurets kind. Kinderna kallas även för kindbackar vilket egentligen är namnet på käkbenen.

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA