Lammlägg

HUR SKA JAG TILLAGA LAMMLÄGG?

Lammlägg innehåller rikligt med bindväv och smakgivande fetter och är en riktig hjälte när det kommer till långkok! Tillaga på spisen eller i ugn under lång tid på låg värme tills köttet släpper från benen. Lammläggen har en djup och fin smak som kan lyftas fram med enkla smaker som salt, peppar och vitlök. Läggen kan benas ur eller tillredas hela. De flesta lammdetaljerna är perfekta att steka, men lägg tillhör undantaget som behöver lite tid för att briljera. Vill du ha en smakrik yta är ett tips att avsluta på grillen efter kokning! Lägg har dessutom den perfekta portionsstorleken. Smidigt eller hur!

ALLA RECEPT MED LAMMLÄGG >

Koka lämmlägg med ben 

Snabba tips för att koka lammlägg

  • Lägg i stor kastrull, täck med vatten och koka upp
  • Skumma av och tillsätt kryddor och övriga smaksättare
  • Koka upp igen och låt puttra under locka ca 1-2 timmar
  • Köttet är klart när det börjar lossa från benet.
  • För en fin stekyta kan processen avbrytas lite tidigare för att eftersteka köttet i ugn på hög värme eller grillas.
  •  

ALLA RECEPT MED KOKT LAMMLÄGG >

Bräsera lammlägg utan ben

Snabba tips för att bräsera lammlägg

  • Torka av köttet, fuktig köttet bräserar inte.
  • Dela lammköttet i mindre delar.
  • Stek i smör på hög värme runt om till fin yta.
  • Tillsätt vätska, kryddor och övriga smaksättningar.
  • Koka under lock på svag värme i 1-2 timmar.
  •  

ALLA RECEPT MED KOKT LAMMLÄGG >

Lammlägg i ugn

Snabba tips för lammlägg med ben i ugn

  • Sätt ugnen på cirka 150 grader eller lägre
  • Torka av köttet och knid in dina smaksättningar
  • Tillaga i ugn på låg värme ca 1-2 timmar
  • Ös gärna några gånger med sky eller vatten.
  • För en fin stekyta kan du avsluta med att eftersteka på hög värme i ugn eller på grillen.  
  •  

ALLA RECEPT MED  LAMMLÄGG I UGN >

INNERTEMPERATUR

58 °C

Blodig

60°C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Lamm brukar serveras men en rosa kärna. Köttet är däremot inte så känsligt vid tillagning vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framför allt lägg och andra detaljer med ben. Tillaga kött några grader innan önskad innertemperatur. Temperaturen fortsätter nämligen även att stiga när köttet avlägsnats från värmekällan.

VAR SITTER DETALJEN?

Nedre bendel 

Lammlägg hittar du på lammets nedre bendel. Läggen kan styckas både från bakben och frambenen, men oftast avses framläggen som ibland styckas med bogen. Detaljen kan styckas kort eller lång och när köttet styckas lång har en bit av bogen tagits bort för att ge bra portionsbitar.  Bakläggen brukar utgöra del av steken. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA