Lammlägg

HUR SKA JAG TILLAGA LAMMLÄGG?

Lammlägg innehåller rikligt med bindväv och smakgivande fetter och är en riktig hjälte när det kommer till långkok! Tillaga på spisen eller i ugn under lång tid på låg värme tills köttet släpper från benen. Lammläggen har en djup och fin smak som kan lyftas fram med enkla smaker som salt, peppar och vitlök. Läggen kan benas ur eller tillredas hela. Vill du ha en smakrik yta är ett tips att avsluta på grillen efter kokning!

ALLA RECEPT MED LAMMLÄGG >

Lammcurry med smörigt ris

ca 6 port
Läs mer Lammlägg|Lammbog

Gryta på lammlägg

Snabba tips för att koka lammlägg

  • Lägg i stor kastrull, täck med vatten och koka upp
  • Skumma av och tillsätt kryddor och övriga smaksättare
  • Koka upp igen och låt puttra under locka ca 1-2 timmar
  • Köttet är klart när det börjar lossa från benet.
  • För en fin stekyta kan processen avbrytas lite tidigare för att eftersteka köttet i ugn på hög värme eller grillas.
  •  

RECEPT>

Lammlägg med pressad potatis
ca 2-3 port
Läs mer Lammlägg|Lammbog

Lammlägg i ugn

Snabba tips för lammlägg med ben i ugn

  • Sätt ugnen på cirka 150 grader eller lägre
  • Torka av köttet och gnid in dina smaksättningar
  • Tillaga i ugn på låg värme ca 1-2 timmar
  • Ös gärna några gånger med sky eller vatten.
  • För en fin stekyta kan du avsluta med att eftersteka på hög värme i ugn eller på grillen.  
  •  

RECEPT >

Bräsera lammlägg

Snabba tips för att bräsera lammlägg

  • Torka av köttet, fuktig köttet bräserar inte.
  • Dela lammköttet i mindre delar.
  • Stek i smör på hög värme runt om till fin yta.
  • Tillsätt vätska, kryddor och övriga smaksättningar.
  • Koka under lock på svag värme i 1-2 timmar.
  •  

 RECEPT>

INNERTEMPERATUR

58 °C

Blodig

60°C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Lammlägg rekommenderas tillagas välstekt och låta tillagas på den temperaturen länge. Låt sjuda i vin eller tomatsås ca 2 timmar och när köttet börjar släppa från benet är det redo att ätas. 

VAR SITTER DETALJEN?

Nedre bendel 

Lammlägg hittar du på lammets nedre bendel. Läggen kan styckas både från bakben och frambenen, men oftast avses framläggen som ibland styckas med bogen. Detaljen kan styckas kort eller lång och när köttet styckas lång har en bit av bogen tagits bort för att ge bra portionsbitar.  Bakläggen brukar utgöra del av steken. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA