Flankstek

HUR SKA JAG TILLAGA FLANKSTEK?

Flankstek är en detalj med långa och grova fibrer som tack vare sin avlånga och platta form är lätt att få jämnt tillagad. Ett vanligt tillagningssätt är därför helstekt på grillen eller i ugn. Flanksteken är smakrik och mör, men har en relativt grov köttstruktur och får briljera som mest när den är marinerad. Allra bäst blir det när styckdetaljen får ligga ett par dygn i en marinad. En viktig slutkläm för att få till en riktigt mör flankstek är att skära köttet tvärs över muskelfibrerna när du portionerar upp steken.

ALLA RECEPT MED FLANKSTEK >

Grilla flankstek

Snabba tips för att grilla flankstek

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera en timme innan och torka av köttytan före grillnig. 
  • Vänd inte steken för ofta utan först när det kommer vätska ur ovansidan.
  • Låt köttet vila innan du skär upp det.
  • Skär flanksten tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt. 

ALLA RECEPT MED GRILLAD FLANKSTEK >

Flankstek med krossad potatis och syrlig örtkram
Ca 4 port
Läs mer Flankstek

Flankstek i ugn

Snabba tips för flankstek i ugn

  • Se till att flanksteken har rumstemperatur.
  • Marinera köttet minst en timme innan och torka sedan av köttet för en fin stekyta.
  • Bryn i en het stekpanna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.

ALLA RECEPT MED FLANKSTEK I UGN >

Steka flankstek

Snabba tips för steka flankstek

  • Se till att flanksteken har rumstemperatur.
  • Marinera minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
  • Stek ett par minuter per sida i en blandning av olja och smör.
  • Låt köttet vila i innan du skär upp det.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan den bli seg.

ALLT OM ATT STEKA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

56 °C

Blodig

58 °C

Medium

60 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Vill du ha din stek blodig bör den komma upp i 56 grader. För medium låter du temperaturen krypa upp till 58 grader oc h för välstekt är det 60 grader som gäller. Som du ser är det väldigt små marginaler mellan temperaturerna så det gäller att ha koll på termometern. Tänk även på att köttet fortsätter att stiga några grader efter att du har tagit ut den. 

VAR SITTER DETALJEN?

 Del av kållapen

Flankstek är en styckdetalj av nötkött som sitter framför ljumsken, på undersidan av djuret och är en del av kålappen.

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA