Flapsteak

HUR SKA JAG TILLAGA FLAPSTEAK?

Flapsteak är en platt och mager muskel som är idealisk att grilla eller steka. Detaljen påminner en del om flankstek, men är mindre grovfibrig och något mer marmorerad. smakrik och saftig med lagom mycket insprängt fett som gör den mör. Den påminner lite om en flankstek, men är inte riktigt lika grovfibrig, och dessutom är den aningen mer marmorerad. När du skär upp en flapsteak är det viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna. Skär du längs med fibrerna får köttet betydligt mer tuggmotstånd.

ALLA RECEPT MED FLAPSTEAK >

Grilla flapsteak

Snabba tips för att grilla flapsteak 

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera en timme innan och torka av köttytan före grillnig. 
  • Vänd inte steken för ofta utan först när det kommer vätska ur ovansidan.
  • Låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär upp det.
  • Skär flapsteaken tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt. 

ALLA RECEPT MED GRILLAD FLAPSTEAK >

Flapstek med svamprisotto
Ca 4-5 port
Läs mer Flapstek

Flapsteak i ugn

Snabba tips för flapsteak i ugn

  • Se till att flanksteken har rumstemperatur.
  • Marinera köttet minst en timme innan och torka sedan av köttet för en fin stekyta.
  • Bryn i en het stekpanna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i ca 15 minuter.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.

ALLA RECEPT MED FLAPSTEAK I UGN

Steka flapstek

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
  • Stek ett par minuter per sida i en blandning av olja och smör.
  • Låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär upp det.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan den bli seg.

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

56 °C

Blodig

58 °C

Medium

60 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Vill du ha din stek blodig bör den komma upp i 56 grader. För medium låter du temperaturen krypa upp till 58 grader oc h för välstekt är det 60 grader som gäller. Som du ser är det väldigt små marginaler mellan temperaturerna så det gäller att ha koll på termometern. Tänk även på att köttet fortsätter att stiga några grader efter att du har tagit ut den. 

VAR SITTER DETALJEN?

 Vid djurets mellangärde

Flapsteak är en hjärtformad detalj som är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bakmuskeln på nötdjuret.

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA