Kära du! Just nu har vi hög efterfrågan. Läs mer här om Gårdssällskapets arbete för att säkra leveranser.
Tillfälliga förändringar till följd av COVID-19. Läs mer

Flapsteak

HUR SKA JAG TILLAGA FLAPSTEAK?

Flapsteak är en väl marmorerad och grovfibrig muskel som påminner dig väldigt mycket om flanksteken, detaljen är idealisk att grilla eller steka. Var nogrann med att skära din flapsteak tvärs över fibrerna så kommer du få ett mört och väldigt smakrikt kött. 

ALLA RECEPT MED FLAPSTEAK >

Grilla flapsteak

Snabba tips för att grilla flapsteak

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera eller krydda detaljen minst 1 timme före tillagning. 
  • Grilla hårt på direkt värme 1-2 minuter per sida. Flytta sedan till indirekt värme och låt ligga tills du når önskad innertemperatur. 
  • Låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det.
  • Skär flapsteken tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

Flapsteak med svamprisotto
ca 4-5 port
Läs mer Flapsteak

Flapsteak i ugn

Snabba tips för flapsteak i ugn

  • Se till att flapsteken har rumstemperatur.
  • Marinera köttet minst en timme innan och torka sedan av köttet för en fin stekyta.
  • Bryn i en het stekpanna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i ca 10 minuter.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.

RECEPT

Steka flapstek

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Marinera minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
  • Stek ett par minuter per sida i en blandning av olja, smör gärna en vitlöksklyfta och ex. rosmarin. Ös köttet med smörvätskan då och då.
  • När du når önskad temperatur låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär upp det.
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan den bli seg.

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

En detalj som passar utmärkt för grillen. Grilla den hårt på bägge sidorna och låt sedan långsamt gå upp till 58 grader och vila 10 minuter innan du skär upp så kommer du ha en rosa, smakrik flapsteak. 

VAR SITTER DETALJEN?

 Vid djurets mellangärde

Flapsteak är en hjärtformad detalj som är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bakmuskeln på nötdjuret.

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA