Flapsteak
Flapsteak är en väl marmorerad och grovfibrig muskel som påminner dig väldigt mycket om flanksteken, detaljen är idealisk att grilla eller steka. Var nogrann med att skära din flapsteak tvärs över fibrerna så kommer du få ett mört och väldigt smakrikt kött.
Vår rekommendation
En detalj som passar utmärkt för grillen. Grilla den hårt på bägge sidorna och låt sedan långsamt gå upp till 58 grader och vila 10 minuter innan du skär upp så kommer du ha en rosa, smakrik flapsteak.
55 °C
Blodig
60 °C
Medium
70 °C
Välstekt
Flapsteak i ugn
Snabba tips för flapsteak i ugn
- Se till att flapsteken har rumstemperatur.
- Marinera köttet minst en timme innan och torka sedan av köttet för en fin stekyta.
- Bryn i en het stekpanna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre.
- Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i ca 10 minuter.
- Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.
Steka flapstek
Snabba tips för den perfekta stekningen
- Se till att köttet är rumstempererat.
- Marinera minst en timme innan och torka sedan av detaljen för en finare stekyta.
- Stek ett par minuter per sida i en blandning av olja, smör gärna en vitlöksklyfta och ex. rosmarin. Ös köttet med smörvätskan då och då.
- När du når önskad temperatur låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär upp det.
- Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan den bli seg.


Var sitter detaljen?
Vid djurets mellangärde! Flapsteak är en hjärtformad detalj som är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bakmuskeln på nötdjuret.
 
 
                

