Kära du! Just nu har vi hög efterfrågan. Läs mer här om Gårdssällskapets arbete för att säkra leveranser.
Tillfälliga förändringar till följd av COVID-19. Läs mer

Njurtapp

HUR SKA JAG TILLAGA NJURTAPP?

Njurtappen är köttdetaljen alla grillälskare bör sätta grilltången i! Detaljen är relativt grovfibrig och har en bastant köttsmak som för tankarna till viltkött. Detaljen tvådelas av en sena som går rakt igenom köttet. Du kan välja att tillaga den hel eller skära bort senan och tillaga köttet i två delar. Njurtappen kallas även slaktarbiff eftersom slaktare förr i tiden föredrog just denna detalj! 

ALLA RECEPT MED NJURTAPP >

Njurtapp med hemslagen bearnaise

ca 6-8 port
Läs mer Njurtapp

Grilla njurtapp

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att köttet är rumstempererat.
  • Dela hel njurtapp längs den stora hinnan och grilla sedan de två platta köttbitarna.
  • Grilla bitarna på hög värme runt på bägge sidorna och låt sedan gå på indirekt värme till önskad innertemperatur. 
  • Låt vila i ca 10 minuter innan du skär upp köttet.
  • Det är viktigt att njurtappen skärs tvärs över muskelfibrerna. 

RECEPT>

Steka njurtapp

Snabba tips för att steka njurtapp

  • Se till att njurtappen har rumstemperatur. 
  • Dela en hel njurtapp längs den stora hinnan och stek de platta köttbitarna hela som de är.
  • Bryn köttbiten runt om hela på hög värme. Cirka en minut per sida. 
  • Sänk värmen på stekpannan och tillsätt smör. Ös köttbiten med smöret till önskad innertemperatur. 
  • Låt vila i cirka 10 minuter så att köttsaften hinner fördela sig i köttet och skär sedan steken tvärs över muskelfibrerna. 

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT >

Njurtapp i ugn

Snabba tips för njurtapp i ugn

  • Se till att njurtappen är rumstempererad.
  • Dela en hel njurtapp längs den stora hinnan och krydda de platta köttbitarna med salt och peppar. 
  • Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet ordentlig.
  • Värm ugnen till 125 grader eller lägre och låt sedan köttet vila i minst 10 minuter efter tillagning. 
  • Skär steken tvärs över muskelfibrerna, annars kan köttet bli segt.

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Njurtapp smälter som smör i munnen när den tillagas blodig eller medium. Välstekt njurtapp blir inte fullt så mört och du bör därför hålla dig till de lägre temperaturerna.Ta bort köttet några grader innan det uppnår önskad innertemperatur eftersom att temperaturen fortsätter att stiga något efter att köttet har tagits bort från värmekällan. 

VAR SITTER DETALJEN?

Faktiskt inte inälvsmat eller njure

Njurtapp är en nötdetalj och ingen inälvsmat eller njure trots att namnet antyder det. Detaljen sitter sitter djupr inne vid mellangärdet och ser till att lungor och diafragma hålls på plats. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA