Nötfärs

HUR SKA JAG TILLAGA NÖTFÄRS?

Nötfärs är en tacksam vardagsmat där du kan variera recepten i det oändliga. Färs har en kortare hållbarhet än andra detaljer just på grund av att den är mald. Nötfärs innehåller minst fett och är perfekt till hamburgare, paj, köttbullar och de flesta andra köttfärsrätterna. För en extra saftig färs är högrevsfärs att rekommendera. Fläskfärs är fetare än nötfärs och på Gårdssällskapet använder vi det framförallt i våra smakrika korvar. 

ALLA RECEPT MED NÖTFÄRS >

Burgare med chipotlemajo

ca 6-8 port
Läs mer Högrevsfärs|Nötfärs

Steka nötfärs

 Tips för den perfekta hamburgaren

  • Köttet ska ha en hög fetthalt och vara grovmalt. Högrevsfärs är perfekt.
  • Rör vid färsen så lite som möjligt så att inte fettet smälter av kroppsvärmen när knådar färsen.
  • Använd dig av "smash-metoden" för bäst struktur och smak. Det innebär att du snabbt rullar färsen till en löst sammansatt boll och smashar ner den i pannan. Lägger du en färdig puck i pannan finns det luftbubblor och ytor som inte kommer i direkt kontakt med den heta pannan. 
  • Använd nu en rejäl stekspade eller något annat platt föremål för att pressa ner färsen. Smörpapper eller bakplåtspapper är bra att lägga mellan verktyget och burgaren för att undvika att färsen fastnar i det föremål du använder. Det är när du pressar ner färsen som crusten bildas. Se till att stekpannan är riktigt het.
  • Färsen är så pass fet att inget extra fett behövs. Tillsätter du mer fett finns risken att köttet kokar istället för steks.
  • Salt och peppar är den enda kryddningen som behövs. Stek tills du ser köttsafterna krypa igenom på ovansidan. Det tar generellt 1-2 minuter. 

ALLA RECEPT MED STEKT NÖTFÄRS>

Sliders -plock till kräftskivan
ca 6-8 port
Läs mer Nötfärs| Högrevsfärs| Chorizo| Salsiccia| Heta korvar

Grilla nötfärs

Snabba tips för de perfekta köttfärsspetten

  • Blanda färs med rosmarin, pepparkorn och dijionsenap.
  • Forma till järpar.
  • Trä upp köttfärsen på blöta grillspett av trä.
  • Grilla dem genomstekta

ALLA RECEPT MED GRILLAD NÖTFÄRS>

Nötfärs i ugn

Snabba tips för den perfekta köttfärslimpan

  • Värmen ugnen till 200 grader. 
  • Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter i en skål.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i en blandning av smör och olja.
  • Blanda lök med ägg, tomatpuré, kryddor, och färs i skålen med ströbrödet och mjölken.
  • Forma den släta blandningen till en limpa och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. 

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Nötfärs rekommenderas generellt att tillagas välstekt. Ska du göra en saftig högrevsburgare är medium-blodig (cirka 65 grader) också väldigt gott!

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA