Oxsvans

HUR SKA JAG TILLAGA OXSVANS?

Det finns en myt som säger att oxsvanssoppa är den svenska kockvärldens mest prestigefyllda maträtt och något kockar serverar varandra för att imponera. Sanningshalten i det kan diskuteras, men soppa eller gryta på oxsvans ger i allafall en mustig nötsmak! Vid långsam och noggran tillagning får du ett mört kött som nästan faller sönder. Förutom oxsvanssoppa är oxsvansragu två klassiker på svans. Detaljen är också vanlig i fonder tack vare den kraftiga smaken och konistensen. 

Bräsera oxsvans

Snabba tips för att bräsera oxsvans

  • Se till att oxsvansen är rumstempererad. 
  • Bryn bitarna i olja och lägg dem därefte åt sidan. 
  • Fräs morötter och andra smaksättare.
  • Lägg tillbaka köttet, täck med vatten, koka upp och skumm av väl.
  • Tillsätt kryddningen och låt sjuda under lock 3-6 värmekryddor, rödvin m.m.
  • Tillagningen är klar när köttet lossnar lätt från benet. 

LÄR DIG MER OM ATT KOKA KÖTT >

Oxsvans i ugn

Snabba tips för ett långkok i lergryta

  • Se till att svansen är rumstempererad
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Skär oxsvansen i tjocka bitar vid lederna om det inte redan är gjort.
  • Salta och peppra oxsvansbitarna.
  • Fräs köttet i en gryta tills de får en mörkbrun färg.
  • Addera dina grönsaker, kryddor och vatten eller vin till grytan, låt koka upp. 
  • Sätt på lock på grytan och placera i ugnen i ca 3-4 timmar tills köttet släpper lätt från benen.

Grilla oxsvans

Är du grilltypen som välkomnar alla svåra utmaningar med öppna armar? Isåfall har denna speciella detalj en given plats på ditt grillgaller! Smidigast är att först röka oxsvansbitarna på låg värme i cirka 2 timmar och därefter tillaga i ugn i cirka 4-5 timmar. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

82 °C

Välstekt

Vår rekommendation

För ett optimalt resultat ska tillagas på låg värme i flera timmar. Om du inte har en stektermometer till hands kan du vara uppmärksam på när köttet är så mört att det nästan lossnar från benet. Då är svansen perfekt! 

VAR SITTER DETALJEN?

Inte bara oxens svans

Kanske ingen överraskning att oxsvansen är djurets svans. Svansen behöver dock inte komma från en oxe, ett mer rättvist namn hade faktiskt varit nötsvans!

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA